Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jana Štumpová Konicarová: For India With Love

Pomáhat je samozřejmé. Kam ale vložit svou energii a finance…? Máme pro vás typ: For India With Love. Jedná se o benefiční gala večer na podporu Bengal Allen Medical Institute Charity pomáhající dětem z chudinských čtvrtí Kalkaty. Jeho součástí bude mimo jiné tombola, na své si přijdou též mlsné jazýčky. „Jak, co a proč“ jsme se zeptali organizátorky akce Jany Štumpové Konicarové.

Koho a při jaké příležitosti napadlo akci For India With Love zorganizovat?

Nápad na akci vznikl při mé cestě do Indie začátkem tohoto roku. Byla jsem tam na homeopatickém mezinárodním klinickém kurzu, jehož součástí je i práce na klinikách, které má Bengal Allen Medical Institute – takže jsme viděli, jak charita funguje, na vlastní oči. Asistovali jsme při rozdělování mléka dětem a sledovali práci s pacienty na homeopatických klinikách na různých místech Kolkaty. Můj učitel Dr. Subrata Banerjea je homeopatem už 5. generace jejich rodiny. Bengal Allen Institute byl založený jeho pradědečkem a od roku 1986 funguje jako charita poskytující homeopatickou péči a mléko dětem z chudinských čtvrtí. K nápadu zorganizovat akci na pomoc charitě mě inspirovaly anglické kolegyně, které před odjezdem do Indie uspořádaly malou sbírku a za to nakoupily oblečení pro místní děti ze slumu. Vidět, jak každá pomoc má okamžitý přímý dopad na ty, kteří to potřebují, mě přesvědčilo, že v tom chci něco podniknout.

Proč právě Bengal Allen Medical Institute Charity?

Jak jsem se zmiňovala, je to charita, kterou vede můj učitel homeopatie se svým bratrem. Je to malá, ale velmi efektivní organizace a to společně s lidmi v Kolkatě, kteří jsou neskutečně srdeční a milí, mě oslovilo a posunulo k rozhodnutí pro ně něco udělat.

Připravili jste na večer tombolu. Kdo daroval ceny?

Našlo se hodně partnerů, kteří akci touto formou podpořili. Hlavní cenu do tomboly nám věnoval Zámek Liblice, do aukce přispěla firma Hitra, která prodává nábytek a interiérové doplňky z Indonesie a Indie, Ayurevédské masáže Wellness Rooseveltova, svá díla nám věnoval Bořek Šípek, Marek Číhal, Jan Novotný, fotografii Kamila Berndorffová a mnoho dalších.

Jako známému jedlíkovi mi nedá se nezeptat, z které kuchyně pochází občerstvení na akci?

Catering zajišťuje firma Zátiší group, což jistě všichni spojují se zárukou kvality. Celý večer se ponese v indickém duchu a to se odráží i v menu, které pro nás sestavoval indický šéfkuchař Mahavir Kansval se zkušeností z restaurace Rasoi v Ženevě, která za jeho působení získala michelinskou hvězdu. Představuje kreace ze svého “tandooru”, tradiční pece, jejíž první použití sahá až do roku 3000 před n. l. v Indii. Návštěvníci se mohou těšit i na bengálské speciality – Bengálsko je oblast severní Indie, Kolkata, kde charita působí, je také v této části země. Víno je someliéry Club del Vino, který dováží vína hlavně z Jižní Ameriky, Španělska a Nového světa, pro naši akci vybráno tak, aby ladilo k podávanému menu.

Máte očekávání…?

Je to první ročník a podle úspěšnosti se budeme rozhodovat, jak dál. Máme svá přání, ale vzhledem k tomu, že se jedná o pomoc kontinuální a ne jednotlivý projekt, tak každá částka je velmi užitečná. Pro představu – už za 150Kč měsíčně se může přidat dítě do mléčného programu, 600 Kč zaplatí mzdu homeopatického lékaře za jeden den práce na klinice. V Indii ovšem takový člověk vidí i přes 50 pacientů za den. Klinika funguje na bázi „kdo dřív přijde, ten se zapíše“ a pokud se vejde do denní kvóty, bude mu poskytnuta zdravotní péče zdarma. Výtěžek z celé akce jde právě na nákup mléka a na zajištění homeopatické péče.

Hodláte do budoucna projekt rozšířit?

Máme různé nápady, jak by se dal například nabídnout do škol, ale uvidíme také podle naší kapacity. Máme k tomu i jiná zaměstnání, já sama 3 malé děti, takže není moc kde brát…

Nějaké poselství závěrem…?

Lidé mají často pocit, že jejich pomoc zanikne v tom velkém moři chudoby a utrpení, které na světě je. Ale jsem ráda, že ti, kteří se rozhodli tento projekt podpořit, nachází smysluplnost právě v tom, že se nejedná o velkou organizaci, která sama pojme velkou část prostředků určených pro potřebné. Můžeme je ujistit, že v tomto případě jdou peníze rovnou do Indie, do registrované charity, která funguje od roku 1986 a za tu dobu vychytala všechny mouchy tak, aby pomoc byla co nejúčinnější.

„Možná máte pocit, že to, co děláte, je jen kapka v oceánu. Ale bez ní by oceán nebyl úplný…” Matka Tereza

 

Více o celé akci: For India With Love.

Pokud chcete akci podpořit, ale nemůžete se jí přímo zúčastnit, je možné akci podpořit jakoukoliv částkou na číslo účtu: 9990000333/ 5500.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

16.07.2013 - 13:29

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám