Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Vysmějte se svým problémům na józe smíchu

101

Možná už jste o józe smíchu slyšeli a možná si říkáte, jestli těch druhů jógy není nějak moc. Stejně jako si v kavárně už neřeknete jen o kávu ale třeba espresso macchiato, tak už taky nechodíte pouze na jógu. Musíte si vybrat mezi hatha, vinyasa, hot, yin, ashtanga, jemnou, dynamickou, dětskou, s psy, bez psů, s oblečením, bez oblečení, ve vodě, na souši, outdoor a rozhodně to není úplný výčet. Jóga smíchu stojí ale přeci jen i v rámci systému jógy zlehka mimo systém a do úst se dere otázka: To si snad jogíni už dělají srandu, ne? Nedělají, jóga smíchu není směšná a je třeba jí brát vážně.

Před hodinou smíchu jsem samozřejmě měla obavy: Budu se muset do smíchu nutit? Bude to trapné? Budu ostatním k smíchu? Mohu vám s čistým svědomím říct, že všechny vaše obavy budou naplněny. Dobrou zprávou však je, že vám to bude jedno.

Nedávno jsem se totiž zamýšlela, jestli je užitečné se do něčeho nutit. Nenaučila bych se žádný cizí jazyk, kdybych se nepřekonala a nezačala se tomu pravidelně věnovat. Nezačala bych s jógou, kdybych se neodvážila jít na první hodinu. Zúčastnit se hodiny smíchu mě také stálo jisté úsilí a vykročení z běžné rutiny. Nakonec to však byl velmi příjemný zážitek. Velkou zásluhu na tom měl lektor Petr Fridrich, který nám postupně vše vysvětlil a citlivě nás vedl.

Proč se smát? Smích je přirozený, zdravý a skvělý. Problémem je, že s věkem a společenskými konvencemi mu sami nedáváme volný průchod a blokujeme ho. Sama dobře vím, co s člověkem a jeho chutí se smát udělá jedna nevhodná poznámka ohledně hlasitosti nebo provedení jeho smíchu. Člověk se začne kontrolovat a směje se čím dál tím méně. Můžeme to zvrátit? Tělo podle slov lektora nerozezná mezi umělým a přirozeným smíchem. Znamená to, že i když se do smíchu nutíme, naše tělo si řekne: „Skvěle, můj člověk je v dobré náladě, tak mu ještě přidám na zdraví, vyplavím další hormony štěstí, ať se máme všichni dobře.“

Po úvodních informacích o smíchu přecházíme k jeho nácviku. Začínáme s nesmělým smíchem. Lektor výborně předvádí jak na to. Uvádí nás postupně do různých situací a druhů smíchu tak, že se často z předváděného stává smích přirozený. Hodně si v tom pomáháme navzájem. Úžasné byly dvě elegantní dámy, které se smály tak spontánně a nenuceně, že stačilo letmo pohlédnout na jednu z nich, a už se v nás spouštěly vlny smíchu. Jelikož jsem hodinu absolvovala v říjnu, což je obvykle doba respiračních problémů, na hodině se spontánně vyvinul nový druh: smích tuberáka. Začíná to zhruba tak: haha, hahahaha, hahahahahaha, uhahahahahaha, kuc, kuc, kuc, dávivý kašel, dávivý kašel, kuc, kuc, kuc, hahahahahaha.

V závěru jsme si užili meditaci smíchu, kdy se každý oddával smíchu podle vlastních chutí a potřeb. Zmoženi procvičováním bránice jsme se pak naplno oddali 15minutové relaxaci v leže.

I když se asi nestanu pravidelným účastníkem hodin smíchu, rozhodně stojí za to je vyzkoušet. Přinejmenším vám už pak nebudou cizí pojmy jako sekačka smíchu a tanec smíchu. Už jen vzpomínka na ně ve mě vyvolává úsměv. A co si budeme povídat, čím více smíchu a radosti přineseme do vlastního života i cvičení jógy, tím lépe: Óm….uhahahahah…..óm.

Přečtěte si rozhovor s lektorem jógy smíchu Petrem Fridrichem.


Kdo: Petr Fridrich
Co: jóga smíchu alias Cesta smíchu
Kdy: středa 18:00
Kde: Studio Pro, Polská 6, Praha 2 – Vinohrady
Pro koho: pro nesmělé i smělé, nedoporučuji při silnějším nachlazení
Za kolik: 350 Kč/180 min
Kontakt: www.smichologie.cz

Komentáře (0)
Anna Gaurová

Józe se věnuji od roku 2011, kdy si mě získala - pro mě zcela revolučním - uvědomováním si vlastního těla, uvolněním a překonáváním vlastních možností. Největší inspirací pro mě byly hodiny Stelly Kremmydy, jogínky z Řecka, která vedla lekce svobodného a intuitivního hatha flow. Hlavním učitelem na jejich hodinách bylo vlastní srdce a člověk mohl v souladu s ním volně proplouvat mezi pozicemi nebo ustrnout v jedné z nich. Anna Gaurová Pro rozšíření mého pochopení jógy jsem také absolvovala základní Kurz pro učitele jógy III. třídy v České akademii jógy. Nejčastěji praktikuji různé odnože hathajógy, ale zkouším i jiné směry jako jsou yin yoga, jógová terapie, partnerská jóga a power yoga. Dnes je pro mě jóga vyjádřením vnitřní i vnější svobody. Můj blog najdete zde

20.11.2014 - 07:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám