Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Víkend s Bhikkhuní Visuddhi

BŘECLAV 9.- 11.10. 2009 Zbavit se na chvíli hektického světského žití a myšlenkových pochodů, které nám na vnitřním klidu nepřidají, je velice očišťující záležitostí. K tomu ještě přítomnost tak průzračné bytosti, jakou je buddhistická mniška Bhikkuní Visuddhi, která jakoby i ty počasím nevlídné dny, svým bytím rozzářila.

Bodhi Břeclav uspořádal na začátku října meditační kurz. Jejich hostem byla právě tato česká mniška, která praktikuje v mnišském rouchu theravádový buddhismus již 6 let. Theraváda v překladu doslova znamená „učení starších”. Jedná se o nejpůvodnější živou formu buddhismu, která je praktikována v Thajsku, Laosu, Kambodži, Barmě a na Srí Lance. Právě tam Ctihodná tuto formu poznala, a kde i nyní žije.

Program začal v pátek večer; představením se a seznámením nás laiků s mnišskými pravidly, abychom věděli jak správně se Ctihodnou komunikovat. Byli jsme uvedeni do meditačních technik, především mettá ( meditace laskavosti a dobrotivosti ). Recitovali jsme Karaníya – mettá – sutá ( Rozprava o milující laskavosti ), v jazyce páli. Po oba dva dny jsme se touto suttou vítali a loučili. A začali se ponořovat do svého ticha.

Každé ráno jsme začali brzkou meditací. Po snídani nás Ctihodná seznámila s Dhammou (Buddhovo učení ), připravila pro nás suttu (Buddhova řeč ) a učila, jak s ní pracovat. Společně jsme si ji přečetli, poté následovala individuální práce až do oběda.

Odpoledne jsme se opět sešli a podělili se o své komentáře nebo nejasnosti k suttě, ke kterým následovalo vysvětlení právě od Ctihodné. Povídání plynulo jako voda do pozdního odpoledne, kdy proběhly meditace, v sedu a v chůzi. Vše probíhalo střídavě až do večerních hodin, s přidáním a společném přečtení další, trochu odlišné sutty.

V neděli dopoledne následovalo milé a opět velmi zajímavé povídání…O VŠEM!

Ctihodná se s námi podělila i o své životní zkušenosti.Uvědomila jsem si, jak vnitřně silný může člověk být.

Napsala bych toho určitě více, byla a stále jsem plna krásných a obohacujících dojmů, ale má to být zprávička.

Důležitá byla pro mne i přítomnost mého muže Vojty, starší dcery Lucie a mé Učitelky Andrey.

Buďte otevřeni takovým setkáním!

Sabbe sattá bhavantu sukhitattá!

Nechť všechny bytosti jsou ve svých srdcích šťastny!

Namasté

Komentáře (0)
Margit Slimáková

11.12.2009 - 13:46

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám