Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Reportáž z kurzu Vedanty, sanskritu a jógy

Arsha Yoga Gayathri ašrám byl oficiálně otevřen kurzem Vedanty, sanskritu a jógy. Můžeme ale říct, že hlavním tématem byla jóga, protože tento pojem v sobě zahrnuje ostatní dvě témata. Jelikož do poslední chvíle nebylo jisté, jestli bude ašrám včas připraven na pořádání rezidenčního kurzu, bylo to milým překvapením, když byly stavební práce dokončeny. Naštěstí hlavní učitel Swami Tattvarupananda Saraswati žije to, co učí, a tak pro něj flexibilita není žádný problém a místo učení v tomto kurzu by určitě věděl jak jinak naložit se svým volným časem.

Všech 10 účastníků kurzu ze 6 zemí se sešlo 20. prosince v 19:30 k prvnímu satsangu. Pod vedením Swamijiho se recitovala Bhagavad Gita, meditovalo se, zpívaly se mantry a nechybělo ani představování účastníků kurzu. Na první pohled bylo jasné, že pojem satsang je zde opravdu na místě (sat=dobrý, sang=společně neboli setkání dobrých lidí). Příští den začínal v 6 hodin pranajámou a meditací při šumění vln přímo na pláži, a to už dávno kokrhali kohouti od sousedů rybářů a linula se hudba ze vzdálených chrámů. V 7 hodin následoval indický “rituál” jménem chai, chai, chai. V 7:30 nastala hodina jazykolamů v podobě lekce sanskritu. Swamiji se ale nenechal odradit nechápavými pohledy studentů, když se jim snažil vysvětlit rozdíl ve výslovnosti mezi ṣa jako ve slově ṣat a śa jako ve slově śantih. Díky jeho trpělivosti zvládala většina skupiny už za týden čtení a psaní sanskritu. Po teoretické hodině nechyběl ani pohyb při hodině jógových asán. Po procvičení ohebnosti jazyku na hodinách sanskritu následovala zasloužená odměna pro chuťové buňky v podobě výborné keralské kuchyně, na jejíž kvalitu dohlížela sama Amma tedy matka domu. Po posílení energetizujícím jídlem se studenti sami účastnili na běhu ašrámu tím, že pomáhali s menšími pracemi. V poledne měli studenti čas věnovat se svým soukromým věcem, prát prádlo na kameni nebo si opakovat učivo. Ve 13 hodin se mohli posílit na hodinu teorie čajem a ve 13:30 začínala hodina studia jedné z hlavní Upanišády, Kadopanishad, jejíž obsah se postupně stal inspirací pro náš každodenní život. Odpoledne zbývalo dost času na mořskou lázeň a v 18 hodin se účastníci kurzu sešli k večeři. V 19:30 následoval satsang, kde Swamiji večer co večer uděloval moudré rady do života.

Na závěr nezbývá nic jiného než poděkovat Swamimu Tattvarupanandovi za poučné a veselé hodiny teorie a celému týmu Arsha Yoga za hladký průběh kurzu, během jehož panovala po celou dobu rodinná atmosféra. Všem moc děkujeme za krásnou zkušenost a už se těšíme na druhý kurs v pořadí, který se bude konat 3.-16.12. 2010 opět v Arsha Yoga Gayathri a je vhodný jak pro úplné začátečníky tak i mírně pokročilé.

Hari Om Tat Sat

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

30.06.2013 - 13:42

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám