Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jógové shledání s velice osobitou ženou – Cat Alip Douglas

MM_Cat

Druhý prosincový čtvrtek jsem strávila večer ve Velkém sále Novoměstské radnice ve jménu Jivamukti jógy pod vedením Cat Alip Douglas. Toto jógové shledání s velice osobitou ženou zprostředkoval Prague spirit festival, za což mu patří veliké poděkování.

Cat je americkou instruktorkou Jivamukti jógy, se kterou jsem se v mé jógové životní renezanci setkala zatím jen velmi málo a musím uznat že se na lekce tohoto směru jógy budu ráda vracet. Tuto fascinující ženu jsem viděla i slyšela poprvé a hned ve mě vzbudila velkou vlnu pocitů.. Ať už to začalo obdivem nad její dokonalou pozicí v sedě, ve které se tiše v koutě koncentrovala před začátkem lekce, nebo končilo pocitem že každý z nás vlastně může cokoliv..

Devadesáti minutová lekce probíhala samozřejmě v agličtině, a přestože se Cat evidentně velmi snažila promlouvat k nám naprosto zřetelně, bylo to pro mě velmi těžké. Nezbývalo než se s tímto mým soukromým nedostatkem poprat.

Lekce začala zpíváním mantry, k čemuž nás Cat vcelku sympaticky nabádala. Ze zpívání manter mám svou osobní obavu. Samozřejmě, že pochybuji o tom jestli by uši ostatních účastníků měly být zkoušeny zvuky, které vycházejí z mého hrdla.. Ale ve výsledku jsem začala mít strach daleko víc z výsledného hlasu všech zúčastněných hrdel. Zažila jsem moment kdy mi zpívání om na skupinové lekci skoro zvlhčilo má oční víčka, ale tento vyjímečný okamžik je vyvážen řadou zpívání, která mě spíš vyděsila. Snad to bylo správnými lidmi nebo třeba samotnou Cat, že naše mantra zněla opravdu velmi krásně a Velký sál jakoby se k nám přidal.

Předlohou ke cvičení budiž nám byla její slova, která nás provázela poměrně pestrým sledem ásán. Dinamické pozdravy slunci byly mě zřejmě rozehřály natolik, že jsem si mohla dovolit jít v následujících pozicích opravdu hluboko. Z mého pohledu byla lekce zaměřena zejména na otevírání hrudníku a ramen, což mělo i symboliku otevírání srdce.. Neni důležité, co dělají druzí a nemáme se tím řídit, protože bychom se přeci měli soustředit sami na sebe a své vlastní sny..

Pozice, kterými nás Cat vedla, jsem znala. Žádná z nich mě vyloženě nepřekvapila, ale zřejměz jejich sled, důslednost a poctivost způsobily mému tělu dokonalý požitek, který druhý den vystřídalo ještě skuhravé namožení.

Cat nás všechny velmi důsledně kontrolovala po celou dobu lekce a dbala na správné provedení každé ásány což považuji za podstatné. Ona sama na mě zapůsobila zadumaně a přesto jakoby přesně věděla, co nám chce říct. Nestavěla se do pozice osvíceného mentora, přesto že je jógou jistě zcela naplněn každý její den. Naprosto lidsky a přirozeně nám předkládala jedno moudro za druhým a stejně tak se i loučila.

Odcházela jsem z velkého sálu s povzneseným pocitem který vzešel ze setkání s nesmírně zajímavým člověkem a s pořádnou dávkou toho nejlepšího vyčerpání, které laská tělo po dobře odvedené práci.

Komentáře (0)
Veronika Funkeová

Oslovuje mě jógová filozofie a jógy si vážím rovněž proto, že mi ukazuje cestu k sobě samé. Ukazuje mi, co moje lidské tělo dokáže a že mu může být dobře díky správnému cvičení a dýchání. Díky józe jsem se začala cítít lépe a přestala užívat léky.

15.01.2015 - 21:54

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám