Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jóga v Písku – takzvaná “hurá” akce, která odstartovala mé letošní putování po Čechách

jóga Písek

Některé nápady musíte realizovat hned, protože jinak hrozí, že upadnou v zapomnění, anebo se zařadí do fronty na seznamu “to do” a o pár let později je při vyklízení šuplíku vyhodíte do modrého kontejneru na papír. Cestovat po Čechách a vést lekce jógy mě napadlo v pondělí, v úterý jsem do Googlu zadala “jógová studia Písek” a zavolala na číslo v kontaktech stránek, které mě oslovily.

Ve středu jsem se sešla s grafikem kvůli pozvánce, ve čtvrtek navrhla spolupráci Petře z YogaPoint.cz a v pátek jsme to spustili. O týden později jsem se balila na cestu a v neděli ráno procházela tichými ulicemi města Písek na svou první cestovní lekci. Vzrušení střídala tréma a strach, že ten nápad je čiré bláznovství a já bych si měla radši najít práci v korporaci a víkendy trávit na chatě čtením časopisů o vaření.

Jenže já věřím, že život je prostor pro realizování snů právě skrze bláznivé nápady a strach je iracionální a často největší překážka na cestě k radosti, lásce a spokojenosti.  

Na lekci nás bylo pět, což není málo. Je to víc než nic a na skvělou nedělní atmosféru ideální počet.

jóga Písek

Jaký si to uděláš, takový to máš

Studio Jógou k sobě sídlí v krásných prostorách domu na Alšově náměstí. Špaletovými okny tam spolu s námi vstoupily paprsky jarního slunce a my se mu klaněly na pozdrav. Protáhly jsme svaly v obličeji, sladily těla v rytmu dechu, obrátily se vzhůru nohama a najednou byl čas se společným Om rozloučit. Pro mě moc milý začátek cesty a krásné nedělní ráno. Nápad, který se naplnil, zhmotnil a ačkoli zůstal při zemi, dodal mi energii pokračovat dál.

jóga Písek

Jóga v Písku

Po lekci jsem s Emou Rybářovou, majitelkou píseckého studia zůstala na pár šálků teplé vody v pohodlí předsálí a povídaly jsme si o józe, o světě, o sobě a o snech, co se plní.

Ema má jógu… jak k ní přišla a proč se jí věnuje?

“Ke cvičení jógy mě přivedly zdravotní problémy, které se pravidelnou praxí vytratily, a já jsem přesvědčená, že jóga jako terapie funguje. Zároveň mě naučila se zklidnit, dostat se do rovnováhy. Jsem naturelem rozlítaná a jóga mi pomáhá se koncentrovat, utišit těkavou mysl a dívat se na věci s odstupem.

Z fyzického cvičení se stal životní styl a nekončící cesta poznávání a studia. Vždycky jsem chtěla pracovat s lidmi a pro lidi. Rozhodnutí učit jógu přišlo před 3 lety. Učitelský kurz jsem si udělala pod Yoga Aliance u Jany Smažíkové, od té doby pokračuju ve studiu Svasta jógové terapie u Ganeshe Mohana. Ráda navštěvuju jógové workhopy zajímavých učitelů, nejvíce mě teď zajímá jemná dynamická jóga.

Mám syna a dceru, kteří navštěvují Waldorfskou školu v Písku, což byl jeden z důvodů, proč jsme se sem s rodinou před třemi lety přestěhovali z okraje Prahy. Studio jsem otevřela loni v říjnu, protože jsem chtěla pro své lekce vytvořit příjemné prostředí a rozvíjet svou práci. Když jsem objevila prostory na Alšově náměstí, bylo mi jasné, že to je přesně to místo, které hledám.

Po půl roce provozu mám pocit, že se to odvíjí dobrým směrem. Samozřejmě ještě spoustu věcí ladím, hledám cesty, jak nejlépe vyhovět písecké klientele, zachovat si svou filozofii, studentům jógy vyhovující prostředí a józe svobodu. Jóga mi dost změnila život a je pro mě významným kamenem na cestě, po které kráčím.”

Jaká je v Písku jógová komunita? Je nějaká spolupráce mezi učiteli jógy nebo jógovými studii?

Myslím, že Písek je dost specifický a to se týká i jiných oblastí, nejen jógy. Lidé se tu drží svého místa a své skupiny, na kterou si zvykli, ale nefunguje mezi nimi moc prostupnost. Z pohledu přistěhovalce vidím, že je to dlouhá cesta, než se tu lidé odhodlají vyměnit stereotyp za něco nového.

Vím, že velkou oblibu mají u lidí lekce pana Šupčíka, který tady jako člen jihočeské jógové unie učí už desítky let, ale nemá studio a cvičí se v tělocvičně. Další z lektorů je Jana Kozová, která má své studio na kopci a ačkoli jsme prošly stejným učitelským kurzem a vzájemně se respektujeme, jdeme každá svým směrem.

Populární jsou lekce power jógy v centru Aqua Solei, kde učí Jarka Benešů, a myslím, že se tam konají i lekce Ashtangy, ačkoliv se tento klub zaměřuje hlavně na sportovní aerobic. Každý z učitelů tu má svou jógovou komunitu a ty žijí vedle sebe, ale nespojují se, i když jsou určitě lidé, kteří občas lektory prostřídají, nebo dochází tam i sem. 

jógovna Písek

Co ve studiu plánuješ na nejbližší měsíce?  

Já bych si pro tohle místo přála, aby se stalo otevřeným a svobodným prostorem pro jógu v Písku. Nejen proto, že tento krásný prostor je umístěný přímo v centru města. Momentálně zvu ke spolupráci přespolní učitele jógy a společně teď vytváříme širší jógový tým, pořádáme otevřené lekce a workshopy.

Proto také zavádíme nový název Jógovna Písek, více než uzavřený prostor pro jógu. Jógou k sobě zůstane a může fungovat, jako jakýsi klub, užší komunita. Myslím si, že otevřenost může józe v našem malém městě jen prospět.

Teď aktuálně máme na prvního máje připravenou lekci párové jógy, protože lidé se rádi baví a cítím, že zábavná forma pro ně může být cesta do větší hloubky a může jim pomoc při jejím objevování a k sebe rozvoji … Na léto, konkrétně 18. a 19. července chystám ve spolupráci se Simonou Lawal-Solarin workshop nejen taneční jógy, na který se moc těším. Zváni jsou samozřejmě také tanečníci.

Které místo bys mi v Písku doporučila navštívit? 

Rozhodně pražírnu a kavárnu Vykulená sova. Nevaří tam, ale mají skvělou kávu a ta atmosféra, to se musí zažít. Je to celkem nový projekt manželů, kteří se rozhodli dělat to, co je baví. Na mě tam dýchá atmosféra svobody. To místo je podle mě plné lásky těch, kteří jej tvoří.

 

Komentáře (0)
Tatiana Vomáčková

Mé tělo i duše našly zalíbení v józe, protože mi umožňuje poznávat se, uvědomovat si, co cítím a učí mě trpělivosti, pokoře a naslouchání.
Vedu lekce vycházející z Ashtangové tradice a přidávám k ásánám slova, hudbu a prvky thajské jogové masáže.
Věřím, že když člověk opravdu chce, dokáže cokoli, zejména, když přemýšlí do hloubky a míří vysoko.
Píšu, protože neumím zpívat ani malovat, ale mám potřebu provětrat své nálady a nápady ven z těla.

22.04.2015 - 15:22

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám