Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Celodenní seminář s Jogačárjou Dr.Mukund Bhole

Vědomí těla, vědomí dechu, vědomí mysli

Dr. Bhole je přední světovou autoritou na otázky zdravotních účinků jógy a předním učitelem hatha jógy a Patandžáliho jógy.

Vždy, když má přednášející tak široké znalosti a seminář trvá pouze jeden den, cítím zklamání. Znalosti Dr. Bholeho jsou nekonečné. Vycházejí ze znalostí tradic celé Indie v kontextu historickém a jeho nezměrné znalosti těla jako lékaře.

Co se nám snažil předat za tak krátký časový úsek, bylo rozlišit pocity a vjemy, které se v těle nachází. Umět pochopit naučit se v hatha józe rozlišit a strukturovat naše vnímání v celém těle a oddělit tělo od mysli a dechu a posléze vše propojit.

Naučit se vložit dech do každé části našeho těla a spojit ho s pozitivními emocemi, které pak mohou programovat naše fyzické tělo.

Výuka jeho systémem je opravdu členitá a znamená se jí velmi intenzivně věnovat a pochopit části našeho mozku, jeho systémů. To vše spojit s vědomou relaxací při cvičení a dechem. Naučit se vnímat každou část našeho těla samostatně a pracovat s ní pomocí prány, kterou vědomě posíláme do té části těla, kde je jí nedostatek.

Základem je práce s páteří. Pochopit páteř jako jednolitý systém ze kterého vychází mnoho projevů do celého těla.

Pro pokročilejší připomínám nástin kóš, jako struktur jemně hmotného těla. Naopak proti tomu jsme si i vysvětlovali intelektuální tělo, které souvisí s přijímáním neustálých rozhodnutí, která posléze ovlivňují tělesné orgány. Některá rozhodnutí naplníme, některá nikoli a to vše se odráží na orgánové struktuře. To má za následek některé naše tělesné bloky. Joga nás učí práci s těmito bloky. Zajímavé bylo i zapojení mantry Om namáh Šivája do cvičení jógy.

Jsem šťastná za všechny z vás kdo jste zvolili roční studium pod vedením Dr.Bholeho. Pro nás ostatní to je již nyní ku prospěchu. Každé moudré rozhodnutí se totiž netýká jen jedince, ale nás všech.

Komentáře (0)
Andrea Smekalova

01.09.2009 - 12:54

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám