Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Slaďte svou jógovou praxi s přírodou

mesic_joga

V každém okamžiku na nás působí množství vlivů. Některé z nich se nám mohou zdát vzdálené a neuchopitelné, jako například působení měsíce. Když ale může pohnout tunami vody v oceánu, proč by nemohl mít vliv i na naše těla, která jsou také ze 70 % tvořena vodou? V každé fázi svého oběhu kolem Země v nás vyvolává jiné reakce. Zkuste je pozorovat a přizpůsobit jim svou jógovou praxi.

Měsíční cyklus začíná novoluním. V této fázi měsíc na obloze nevidíme, protože se nachází ve stínu Slunce. Už tři dny předem na sobě můžete pozorovat pokles energie, který s blížícím se novoluním pokračuje. Proto bychom se měli věnovat spíše odpočinku a zbytečně tělo nevyčerpávat fyzickým cvičením.

Pokud i tak chcete praktikovat, je dobré zvolit jemnější a klidnější jógové styly. Ideální je například jin jóga. V samotný den novoluní si od praxe s čistým svědomím oddechněte.

Odpočinek můžete podpořit očistnými půsty. Když tělo nezatěžujete těžkou stravou, může lépe relaxovat a zbavit se škodlivých látek. Zvolte lehčí stravu (ovoce, zeleninu, rýži) nebo pijte pouze ovocné a zeleninové šťávy. V samotný den novoluní pak zkuste vydržet jen o čisté vodě, případně přidejte bylinkové čaje.

Journaling místo ásan

Novoluní symbolizuje začátek. Namísto fyzického praktikování je příhodnou dobou pro meditaci, bilancování dosavadní situace a nastavení cílů pro další měsíc. Zkuste jednoduchou praxi, kdy se svým oblíbeným způsobem zklidníte a zkoncentrujete. Může to být například prostřednictvím jemné pránajámy. Pak vezměte svůj jógový deník nebo kousek papíru a zkuste si sepsat odpovědi na několik jednoduchých otázek, které vám pomohou posunout se v příštím měsíci dál:

  • Jaké cíle a projekty si zaslouží moji pozornost?
  • Jaké jsou mé silné stránky a jak je můžu zdůraznit?
  • Jaké sny bych chtěla naplnit?

Nenápadné intermezzo

Měsíc nás ovlivňuje i mezi novoluním a úplňkem. Obecně platí, že s blížícím se úplňkem narůstá energie, můžeme tedy zintenzivňovat fyzické cvičení. Ve fázi ubývajícího měsíce se naopak doporučuje postupné zvolňování směrem k úplnému zastavení o novoluní.

Mezi úplňkem a novem nastávají ještě dva zajímavé momenty – přízemí a odzemí, podle toho, v jaké vzdálenosti je Měsíc od Země. Tyto dny nastávají dvakrát do měsíce. Na sobě je můžeme pocítit zvýšenou únavou, kterou vypozorujete i na svých domácích mazlíčcích – většinou jsou zalezlí a spí. Následujte jejich příklad a věnujte se relaxaci a zklidnění, vhodné je také provádění dechových technik.

Síla se probouzí

Čtrnáct dní po začátku cyklu se Měsíc dostává do opozice se Sluncem, takže na obloze vidíme plné kolo. Stejně jako u novoluní působí energie úplňku 3 dny před a 3 dny po samotné vrcholné fázi cyklu. Projeví se to, čemu byl dán základ při posledním novoluní. Pokud jste si tedy stanovili nějaký záměr, měl by se pomalu začít naplňovat nebo můžete pocítit novou energii k sebeprosazení.

Fáze úplňku je podle tradičních jógových směrů příležitostí pro „prázdniny“ od pravidelné praxe. Z pohledu astrologie jde ale o příval energie, který vybízí k využití této dynamiky – i v jógové praxi. Přizpůsobit ji ale můžete tak, že vyměníte pozdravy slunce za klidnější pozdravy měsíci (čandra namaskár).

Co nás čeká v dubnu a květnu

Úplněk proběhne dnes 11. dubna pod znamením vah. Hlavním tématem budou ledviny, dopřejte si proto pitnou kúru čistou vodou nebo bylinkovými čaji pro podporu funkce ledvin. Další novoluní nás čeká 26. dubna pod znamením býka. Citlivý bude především krk, šíje a svaly obecně.

Místo jógy si zajděte na masáž a dopřejte si odpočinku. Toto novoluní bude také spojeno s tvořivostí a hravostí, zkuste si tedy „hrát“ třeba u malování mandal. Květnový úplněk (10.5.) proběhne ve štíru, jeho tématem bude dno pánevní, močový měchýř a pohlavní orgány – ideální čas pro hormonální jógu, která bude působit dvojnásob.

 

Komentáře (0)
Veronika Ciková
Veronika Ciková

Byla to láska až na druhý pohled, ale o to hlubší. Jóga mě provází už několik let, ale nepřestávám v ní objevovat nové věci.
Nořím se hlouběji a můj zápisník přetéká postřehy z vlastní praxe i z lekcí, které vedu ve studiích Praze. Věřím, že sdílením se můžeme vzájemně obohatit a inspirovat. To je moje motivace k psaní.
Spojit se se mnou můžete přes email veronika.cikova@seznam.cz nebo na Facebooku (www.facebook.cz/joganika).

09.04.2017 - 14:07

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám