Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Pocení – zase to otravné pocení!

poceni

Pocení je přirozenou součástí našeho života. Stejně jako dýchání k nám jednoduše patří a není možné se ho zbavit. Je ho možné omezit, přebýt nepříjemný pach jinou vůní, ale přípravky hlásající STOP POCENÍ jsou holý nesmysl. Ale jsem si jistá, že přeci jen nikdo nechce vylučovat do okolí a kolemjdoucí otravovat nevábnou vůní, proto přináším pár rad a tipů, jak se poprat s pocením.

Stále je ale důležité mít na mysli, že se nepotíme „jen tak“, ale z určitého důvodu – ať už proto, aby náš organismus vyloučil nepotřebné látky, či se potíme při stresu, větší zátěži, anebo u sportutělesné aktivitě. A u jógy to platí taktéž. Takže jaké jsou mé tipy?

  • Pitný režim! Ano, vše souvisí se vším a u lidského těla to platí dvojnásob! Tím, že budete pít dostatek tekutin – nejlépe čisté vody, protože ta je pro nás nejlepší a nejprospěšnější, se vaše tělo přirozeně čistí a odvádí škodlivé látky ven z těla. A to jak jinak, než močí a potem. Pot tvoří z valné většiny voda společně se solemi. Tato kombinace sama o sobě nijak nepáchne, ale nepříjemný odér pak způsobují bakterie, které se v potu na pokožce hromadí. Správným pitným režimem dopomůžeme přirozenému odvádění odpadních látek, takže pak nebude mít naše tělo potřebu odvádět tyto nežádoucí látky nadměrným pocením.
  • Pravidelná hygiena. Možná se může zdát zbytečné toto zmiňovat, ale přeci jenom pár slůvek o udržování čistoty zajisté neuškodí. Každý se denně pohybujeme, jezdíme do práce, do školy. Vaříme, cvičíme, chodíme, ležíme. A děláme mnohem, mnohem více! A při všech činnostech (i nečinnostech) se na naše tělo usazuje všudypřítomný a často neviditelný prach, různé nečistoty Asi není člověka, který by se ani maličko nezapotil, takže tohle všechno dohromady na kůži nechceme a tak by pravidelná denní sprcha/koupel měla být rutinní záležitostí každého z nás. Jsem si jistá, že to tak i je! A už vůbec nemluvím o tom, když ten den praktikujeme jógu, či jinou aktivitu, při které se zapotíme. To je nejlepší se jít umýt hned po cvičení. Budete se totiž cítit hned o něco lépe!
  • A poslední, ale asi nejúčinnější, nejpoužívanější, nejznámější ale zároveň i nejdiskutovanější zbraní proti pocení jsou určitě deodoranty a antiperspiranty. Tyto pomocníci se často zaměňují, takže pozor na to: deodorant je „jen“ vůně, která nám pomáhá omezit zápach, antiperspirant je, dalo by se říct, účinnější deodorant, jelikož kromě vůně ještě zamezuje vzniku pachu, což je způsobené jejich na první pohled kouzelnou schopností, a to snížení produkce potu.

Ale pozor! Antiperspiranty byly kolikrát zkoumány odborníky, doktory a vědci. Hliníky a soli obsažené v nich, které zamezují pocení, byly mnohokrát označeny za zdraví škodlivé, rakovinotvorné… a dál se raději ani nechci dostávat. Antiperspirant tedy zásadně nepoužívám již řadu let a jsem přesvědčená, že pocení bychom měli nechat volný průběh, jelikož je to normální proces a zároveň součást odvodu odpadních látek ven z těla přirozenou cestou.

Deodoranty, to je jiná. Pokud si dáme pozor na složení, můžeme tak najít opravdu skvělý způsob, jak vonět a přebít tak případný zápach, aniž bychom se museli strachovat, zda na sebe nedáváme nějaké škodlivé chemikálie, které jsou často k vidění na obalu mnohých antiperspirantů. Deodorantů jsem vyzkoušela již celou řadu. Některé za nic nestály, jiné obsahovaly taktéž nežádoucí látky (což by deodoranty neměly!). Je to docela oříšek, vyznat se ve všech možných značkách, obsažených složkách a potom čekat na účinky. Je to běh na dlouho trať, dokud nenajdeme pro sebe tu správnou vůni, která nám sedne zároveň ve spojení s nám vyhovující texturou přípravku. Deodorant je možné najít v tuhé nebo tekuté formě, ve spreji, nebo jakožto krém. Vůní je nepřeberné množství. Účinky a výdrž se také značně liší – některý přípravek vydrží pár hodin, jiný je schopný působit celý den.

deodorant

Je dobré si uvědomit, že od deodorantu nemůžeme očekávat omezení pocení. Potit se budeme ve stejné míře jako doposud, jen náš zápach přebije vůně. Já po dlouhém zkoušení mohu doporučit tělový deodorant od přírodní značky Sportique. Vyzkoušela jsem vůni s jasmínem. Ta vůně je prostě božská! Svěží, lehká, květinová, která mi vždy pozvedne náladu. Aplikace je moc pohodlná, rozprašovač vodičku rovnoměrně rozstříkne a já jsem hned příjemně osvěžená. Zároveň vydrží působit celý den při běžné „zátěži“. Když pak sportujeme, cvičíme jógu, běháme apod., je lepší deodorant použít ještě před námahou, aby vůně byla silnější – jelikož se i silněji budeme potit. Musím uznat, že v parných dnech jsem musela deodorant použít vícekrát, ale to byly extrémní horka. Jak jsem již psala, při běžném dnu v klidu postačí deodorant použít ráno, případně dle potřeby ještě před cvičením.

Já jsem s deodorantem maximálně spokojená, jelikož je to zatím moje nejoblíbenější vůně, jakou jsem našla a zároveň je účinný (v té míře, v jaké deodorant může být). Jedná se o přírodní produkt, netestovaný na zvířatech. Neobsahuje škodliviny, takže se není čeho obávat. Plus nezanechává žádné skvrny na oblečení a nedráždí podpaží, ani když je pokožka čerstvě oholená. Jasmínový deodorant tedy mohu vřele doporučit a jsem si jistá, že vyřeší mnoho problémů s nepříjemným pocením, stejně jako zpříjemní chvíle strávené na jógové podložce.

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

23.10.2016 - 16:22

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám