Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Nalaďte se na správnou vlnu

vlny

Lidský mozek vyzařuje po celý den eletromagnetické vlny, které jsou meřitelné pomocí EEG. V závislosti na stavu vědomí, pozornosti, naší aktivitě se tyto vlny dělí na alfa, beta, theta a delta mozkové vlny. Pokud zjístíme na jaké frekvenci v dané chvíli mozek operuje, můžeme tak podpořit koncetraci nebo regeneraci a odpočinek. Jak? Přece tím, že se naladíte na tu správnou vlnovou délku.

Beta vlny

Beta vlny se nacházaje v rozmezí 14 až 40 Hz (hertzů), stav našeho vědomí se v tomto rozpětí pohybuje od ospalosti po soustředěnou činnost. Beta vlny tedy náš mozek vyzařuje po většinu dne. Vyšší frekvence jsou přitom spojeny se stresem, napětím, neklidem a pocitem strachu. Veškeré naše logicko-analytické myšlení, rozhodování a třeba i řešení problémů se odehrává při této vlnové délce. Čím větší frekvence, tím větší stres.

Alfa vlny

Mezi 8 až 14 Hz se nacházejí alfa vlny. Tyto jsou spojeny s bdělým odpočinkem, naše mysl i tělo relaxují, avšak nejsme ospalí. Alfa vln dosáhneme meditací, relaxací, ale třeba i denním sněním. Nejčastěji se k nim ‚propracujeme‘ se zavřenýma očima (omezení smyslových vjemů omezí i mozkovou aktivitu). Alfa vlny, či stav našeho vědomí při tomto kmitočtu, zlepšuje spánek, učení, zvýšuje pracovní efektivitu a třeba i zlepšuje imunitu. Dále v tomto stavu můžeme svoji mysl ‚naprogramovat‘ na úspěch, podpořit svou kreativitu a schopnosti vizualizace.

Jak bylo řečeno, většinu dne se nacházíme v rozmezí signalizující beta vlny, náš mozek neustále pracuje. Ono elektromagnetické pole je totiž vytvořeno neurony, které spolu komunikují elektrickými vzruchy. Čím více vzruchů, tím větší frekvence, čím vyšší frekvence, tím spíše se dostaneme do stresových stavů. Neodpočíváme, mozek je stále v permanenci. Pohybujeme se v beta vlnách a na alfa vlny se dostane jen málokdy. Proto je důležité odpočívat a naučit se relaxovat a meditovat. Dopřát tím mozku odpočinek, díky kterému se ale naše výkonnost, až dojde opět na beta vlny, zlepší.

Theta vlny

Theta vlny odpovídají hluboké meditaci či relxaci, nebo lehkému spánku (včetně REM spánku). Frekvence 4 – 8 Hz podporuje zlepšení paměti, měřená aktivita mozku při těchto vlnách výchází především z částí, které se podílejí na vytváření dlouhodobé paměti.

Delta vlny

Tyto vlny spojeny s nejnižší aktivitou mozku se vyskutují takřka pouze v hlubokém spáku. Frekvence se pohybuje mezi 1 až 4 Hz. Při takto pomalé mozkové aktivitě probíhají procesy tělesné regenerace.

A co s tím?

Určitě už vás napadlo, jak nově nabyté vědomosti zúročit. Existuje nepřeberné množství nahrávek, youtube skladeb, mobilních aplikací, které nám pomohou stimulovat mozek na vlnách, které zrovna potřebujeme. Pracujete na něčem a potřebujete se soustředit? Najděte si beta vlny. Chcete podpořit váš mozek při relaxaci a odpočinku nebo meditaci? Alfa vlny puštěné do sluchátek mu udělají moc dobře.

V mobilních aplikacích a na youtube můžete i najít skladby které se svým kmitočtem pohybují na jedné, jasně dané hladině (např. 10 Hz – tedy alfa vlny). Buď se jedná jen o samostatné vlny určité frekvence, tedy o hučení o určité hloubce, nebo jsou tyto doprovázeny tzv. bílým šumem (např. zvuky lesa, deště), či zařazené do skladeb. Klíčovými slovy pro hledání jsou alfa, beta, theta. Stačí se jen naladit.

P.S.: Doporučuji k poslechu používat sluchátka, odstiní okolní zvuky a mohou mít lepší kvalitu, než reproduktory vašeho mobilního telefonu nebo laptopu.

Komentáře (0)
Vendula Krejčířová

Jsem člověk, co má rád pohyb, život a svět a všechno se snaží užívat plnými doušky a mít z toho radost. A díky józe na to mám dostatek elánu a energie.

27.03.2017 - 23:30

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám