Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Moje cesta k józe – jóga očima mladé generace

silueta-joga

Moje cesta k józe trvala poměrně dlouhou dobu. Neustále jsem pokukovala po různých možnostech sportování, abych si tělo udržela v kondici. Takže co jsem neudělala? Ano, to samé jako většina dnešních mladých lidí – vzala kamarádku a šly jsme se zapotit do fitka.

Do té doby jsem o józe slýchala leda tak ve spojení s Indií, meditací a spoustou cizích pojmů jako třeba nějaká ásana a šavásana (co to je?!). Nikdy mě to k józe netáhlo, natož pak tehdy, když jsem chtěla udělat něco se svým tělem (přece hodina, na které se klimbá se zavřenýma očima, a sem tam se protáhnete, vám nezformuje tělo, že?).

Posilování, sálové lekce a běhaní – to byla cesta, kterou jsem se vydala. Ono pokud máte za cíl začít nějak sportovat, pohybovat se, není vlastně moc jiných možností než právě fitness centra a ať už brouzdáte na internetu, nebo je to kdejaký billboard u silnice – většinou vás to zavede právě do fitka. Kdo by také nechtěl mít vypracované tělo jako slečna z plakátu.

Fitko je plné dalších mladých lidí, takže to je plus. Tak tam chodíte, potíte se na lekcích (kdy na vás instruktor řve: „ještě jeden, to dáš“), sledujete lidi, kteří chodí úplně zpocení a „mrtví“ z lekcí nebo z posilovny. Sledujete ty mladé lidi a po čase někoho (jako mě) napadne – jaký má tohle smysl?

Nechci kritizovat fitness zařízení, to rozhodně ne. Ale není to pro každého (jako třeba pro mě). I když jsem se tomu dobré tři měsíce snažila přijít na kloub, chtěla jsem mít ten dobrý pocit, kdy odcházíte z hodiny a cítíte se líp, a ne na pokraji svých sil a sotva se dobelháte domu.

Bylo mi jasné, že tohle pro mě nebude to pravé ořechové a začala jsem se rozhlížet po něčem jiném. A jelikož jsem v té době ještě měla členství ve zmíněném fitku, zaujaly mě lekce jógy. Řekla jsem si, že si po té dřině zasloužím relax a aspoň vyzkouším něco nového.

Na svou první lekci jógy jsem šla tedy s tím, že se nějak protáhnu a zklidním svou mysl (jak mi bylo o účincích jógy známo). Po této hodině jsem myslela, že to byla má první a zároveň poslední lekce jógy, na které jsem kdy byla.

Byla to nuda, nehrála tam žádná super hudba, která vás „rozpumpuje a dodá vám energii“, nějaké protahovací cviky jsem ani nezvládala a žádné uklidňující meditace a toho spojení ducha a těla jsem se taky nedočkala. Taková byla má první zkušenost s jógou. Mohla bych také dodat, že na hodině jsem byla nejmladší a účast ostatních nebyla nikterak hojná.

Ale na rozdíl od ostatních zkušeností z fitka jsem doma po této lekci hned nepadla a neusla. A jelikož jsem jako každý člověk zvědavá, rozhodla jsem se něco dozvědět o „té józe“. A jelikož jsem mladá studentka, tak co jsem udělala? Začala googlit. Tím často strávíme několik desítek minut, a pokud vás téma zaujme, tak i hodin, jako to bylo v mém případě.

Zjistila jsem, že existuje nespočet různých stylů jógy, zamilovala jsem se do přilnavého oblečení na jógu, které vypadá moc dobře, chtěla jsem mít postavu a svaly jako ti jogíny na obrázcích, chtěla jsem cvičit jógu, chtěla jsem podlehnout kouzlu jógy, chtěla jsem se stát jogínkou. A to vše díky předchozí nezdařené lekci jógy.

Googlením jsem se dostala i na jinou možnost cvičit jógu v mém okolí, než byla má jediná zkušenost. A tak se stalo, že jsem šla, plná očekávání, na svou druhou hodinu jógy. Po té jsem se cítila jako znovuzrozená, svaly mě bolely jinačím způsobem než normálně, bylo to příjemné. Po celou dobu jsem byla klidná, dokázala jsem úspěšně myslet jen na „tady a teď, já a moje tělo“ a až po skončení lekce a vrácení se do normálního běžného života mi došlo, jak jsem si lekci užila, poprvé v životě opravdu relaxovala a odpoutala se od starostí a všeho kolem.

Od této chvíle jsem si neustále hledala svou cestu a zkoušela různé styly jógy, ale už nikdy jsem nešla běhat ani na nějaké lekce ve fitku. Nepotřebovala jsem to, a to jen díky józe – ta mi poskytuje vše a ještě mnohem více, než bych od ní kdy čekala. Postupně jsem se dopracovala k tomu, že (až na velmi výjimečné výjimky) není den, kdy bych nerozvinula svou jógamatku a nezacvičila si jógu. Musím se přiznat, že jóga stále pro mě znamená spíše cvičení, než životní styl, i když bych tomu tak chtěla.

Díky józe jsem zjistila, že není důležité udělat něco se svým tělem, aby se nám zlepšila forma, ale mít za cíl udělat něco pro své tělo. Když jsem to pochopila, hned mi šlo vše snadněji a přestala jsem se zaměřovat na to, kde mám na těle nějaké přebytečné kilo a kde vypracované svaly, ale chápala jsem tělo jako celek. A o to více jsem byla překvapená, že jógou se dá jak zhubnout, tak zpevnit, posílit a celkově ozdravit, zklidnit a osvěžit nejen tělo, ale i mysl.

Věřím, že se každým dnem přibližuji tomu, abych jednou pochopila celý smysl jógy a její důsledky, které dává do našich životů. Jsem moc ráda, že mi jóga přišla do života a změnila ho. Myslím, že je důležité, především pro mladé lidi, aby si našli nějakou svou cestu, která pro ně něco znamená. Já vím, že tu mou utváří jóga a jsem za to vděčná. Nyní se už jen usmívám nad tím, co jsem si o józe dříve myslela a jaké předsudky jsem k ní měla.

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

28.03.2016 - 20:36

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám