Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Maličkosti dělají divy

Malé, zprvu nepodstatné a snadno přehlédnutelné věci, změny či události jsou často zanedbávané a nedostává se jim pozornosti, kterou by si zasloužili. Přesto si ji plný právem zaslouží, protože právě maličkosti utváří naši životní cestu, pocity, emoce a směr, kam se ubíráme. Když se to tak vezme, tak celý náš život by se dal považovat za jednu velkou změť maličkostí. Jedna samotná nemusí znamenat nic, ale v jednotě je síla, a proto když se maličkostí sejde více v jeden čas, můžeme si všimnout, že nás někam zavedly a posunuly zas o kus dál.

S dobrou náladou už od rána!

Rozhodla jsem se důsledek maličkostí ukázat na pár příkladech, kterých jsem si všimla díky každodenním činnostem. Situací z  běžného života jsem za chviličku zpozorovala nespočet. Co takhle začít rovnou úplně tím prvním, co každý ráno po probuzení udělá?

Já tedy nepatřím mezi ty, kdo si hlídají, zda vykročí tou správnou nohou do nového dne a začnou tím svůj úspěšný start. Já si naopak věnuji pár minut či alespoň sekund sama pro sebe, abych z postele mohla vstát s úsměvem na rtech a s myšlenkami na to, co mě dneska čeká a na co se mohu těšit. Moc dobře vím, že vždycky není možné se usmívat.

Zrovna se nám moc nedaří, něco nás trápí nebo něco není v pořádku. Ale tak to v tu určitou dobu je a má to tak také být, proto je zbytečné se přetvařovat a snažit se o falešný úsměv. Ale pokud máte dostatek energie, náladu a vnitřní sílu k tomu, abyste se na svět dívali zářivějšíma očima a s úsměvem, rozhodně to zkuste a uvidíte, jaké změny dokáže pozitivní přístup přinést.

Vyzkoušejte úsměvný experiment

Úsměv si ale ponechejte nejen ráno, kdy jste doma. Nechejte si ho, co nejdéle to bude možné – nejlépe po celý den! Schválně si můžete vyzkoušet takový malý experiment, kdy se budete neustále usmívat a k lidem, přátelům, kolegům i potížím s úsměvem také přistupovat. Stanete se svědky toho, že ostatní budou často překvapeni a udiveni, že vám ten úsměv vydrží. Možná se i zeptají, co se vám stalo. No a co odpovíte, to je už jen na vás.

Já samotná rozhodně nejsem nijak zamračený člověk, ale poté, co jsem zkusila tento úsměvný experiment, jsem došla k poněkud smutnému závěru. Lidé si totiž většinou úsměv šetří a nerozdávají ho jen tak pro nic za nic. Většinou se jim ani nechce udělat tento malý drobný skutek. A to jde jen o jednoduché a bezbolestné zapojení mimických svalů. Ale copak k úsměvu musíme mít těžkopádný důvod? Myslím, že bohatou odměnou bude náš vnitřní pocit a to, že uděláme radost ostatním.

S úsměvem jde všechno lépe, přesvědčuji se o tom stále více. Pozvednutí koutků úst je častokrát nakažlivé, proto zprvu malý a bezvýznamný úsměv, který nás ovšem nic nestojí (možná tak malé úsilí), šiřte dál. Uvidíte, že ostatní budou potěšeni a také se usmějí. Jednou, dvakrát… a někomu možná úsměv na rtech přetrvá.

Rozhodněte se pro schody místo výtahu

Schody. Často představují noční můru, překážku nebo otravu. Pro menšinu potěšení a radost z pohybu. Většina z nás smrtelníků nadšeně mačká tlačítko na přivolání výtahu a je přešťastná, že nemusí vycházet ty zatracené schody. Ale co se takhle připojit k té menšině a jednou místo pohodlné jízdy přecpaným výtahem využít vlastní nohy k tomu, k čemu jsou určeny a udělat něco pro své zdraví?

Chůze do schodů zahřívá, posiluje nejen svalstvo nohou, ale také celkový střed těla. Po určité době budete schopni zvládat vyjít ze sklepení do třetího patra po svých, schody budete brát rovnou po dvou a až vyjdete nahoru, nebudete lapat po dechu, ale budete mít jen mírně zrychlený dech. Nechce to nic jiného než trénink, pořádnou dávku trpělivosti a odvahu. Ale za ty zpočátku sotva postřehnutelné změny, které vám mohou změnit život k lepšímu, to rozhodně stojí.

Odreagujte se horkou koupelí

Můžeme se přesunout k tradičnímu rituálu křehkého pohlaví. Myslím tím naši relaxační hodinku, kdy se naložíme do vany a vypneme. Samozřejmě každá žena je jiná, ale vsadila bych se, že většina z nás nepohrdne voňavoučkou koupelí. Horkou vodou se dá skvěle odreagovat, podobně jako na lekci jógy.

Ale obyčejnou horkou vodu lze maličkostmi vylepšit v luxusní domácí lázně! Jsme zase u toho, ale opravdu stačí jen pár maličkostí k vytvoření nezapomenutelného relaxačního zážitku. Co takhle přidat pár kapek přírodního oleje? Já osobně miluju tea tree olej, který je antiseptický, pomáhá proti akné, jizvám a dalším onemocněním.

Velmi příjemná je také citrónová tráva, ale tady záleží už jen na osobních preferencích. Dále můžeme zhasnout umělá světla a na vanu či do její blízkosti položit a zapálit pár svíček. Svíčky ve mně hned evokují klid a pocit domova, tepla, jistoty a souznění s přírodou. S vanou a dobrou knihou k tomu pro mě představují návykovou kombinaci, které se jen těžko odolává. Pokud chcete mít něco extra, dopřejte si vonnou svíčku.

Buďte ve střehu

Z vany se přesuneme zpět do reality. Ale pozor, nezapomeňte, že i ta pohádková koupel je reálná! Ocitáme se tedy znovu v našem zaběhnutém denním stereotypu. Už jen samotným rozhlížením a pozorováním okolí můžeme být nápomocní mnohým lidem a udělat dobrý skutek.

Stačí se na chvíli zastavit a podívat se, zda někdo nepotřebuje pomoci. Co takhle maminka s kočárkem v autobuse? Ta určitě bude vděčná, když se někdo sám nabídne, že jí pomůže vyndat kočárek z autobusu, až bude vystupovat.

Dobré skutky

Když procházíte dveřmi, mrkněte za sebe, zda za vámi někdo nejde a zda by se nevyplatilo vydržet těch pár vteřin, než vás daný člověk dojde a udělat mu radost tím, že mu přidržíte dveře. Ona je to pro někoho možná jen bizarní maličkost, ale o tom to přeci je!

Koho by to nepotěšilo? A proč si nedělat vzájemně radost, když je to tak jednoduché? Snažte se mít otevřené oči, vnímat okolí a uvidíte, že nějaký ten dobrý skutek se dá podniknout téměř kdykoliv.

Budujte si sebevědomí a sebedůvěru

Ale jestli se chcete raději zaměřit více na sebe a vnitřní pocit sebejistoty a pohody, proč ne! Jak si důvěřujete sami sobě a cítíte se „uvnitř“, tak také působíte na zevnějšek. Nemyslím tím, že máte mít velké sebevědomí až do oblak, ale chci tím naznačit, že je dobré budovat si značnou míru sebedůvěry, kterou pak budete moci uplatnit v normálním životě.

Vírou lze dokázat mnohé, a tím, že začnete u sebe, rozhodně nic nezkazíte. Může se jednat o cokoliv, co je vám sympatické. Tichá modlitba, (ne)vyslovená přání, zkoušení balančních pozic, klidná meditace… Těmito zkušenostmi si budujeme jistotu, posilujeme a upevňujeme důležitý vztah mezi tělem a duší. A tady žádná chvilka nepřijde nazmar.

Dejte si záležet na zevnějšku

Proč si třeba jednou o víkendu, nebo když máte dostatek času, neuděláte nějaký hezký účes? Ten, na který věčně nemáte čas? Krásný copánek či úhledný drdol, natočené nebo vyžehlené vlasy… Všechny tyto menší změny na kráse nás (především ženy) vnitřně posílí, budeme sebevědomější a navenek hýřit silnější energií.

Budeme se cítit krásnější a sami sobě se také budeme líbit větší mírou. Nebo můžete o úpravu vlasů zkusit požádat někoho vám blízkého a nechat se překvapit, co vám s vlasy vykouzlí. Nezapomeňte, jedná se především o relax, zábavu a čas strávený s přáteli či rodinou. A může z toho vzniknout i něco pěkného, co posílí vaše „já“.

Udělejte si radost

Někdo je přešťastný z nového trička, někomu ke štěstí stačí, že se domů dostane za světla. Jiný skáče do stropu, když dostane jedničku z vydařené písemky. Další se nemůže nabažit příjemného tlachání s přáteli, posezením v kavárně nad zdravým raw dortíkem, sledováním filmu v kině či čímkoliv jiným. Někdo bude nadšený už jen z toho, že si najde čas na procházku v přírodě nebo na poklidnou četbu oblíbené knihy – pryč od všeho, co by ho rušilo.

Proč bychom si nemohli udělat radost? Bez důvodu, jen tak. Ke spokojenosti, úsměvům a objetím nepotřebujeme narozeniny, výročí, svátek či oslavy nového roku. Ze života se můžeme radovat každý den. Každý den je výjimečný a jedinečný. Nikdy nevíte, co si pro vás osud přichystá a tak prožívejte každou chvilku, jak nejlépe dovedete.

Závěrem…

Doufám, že tento článek nikdo nepochopí tak, že vás tady vyzívám k tomu, abyste navštívili kadeřníka, vykoupili obchody, šli na večeři, potom do kina a na závěr se naložili do vany a tím pádem budete nejšťastnější na světě. Tak to samo sebou nefunguje. Ale jednou za čas si každý zaslouží menší či slavnostnější formu pochvaly a odměny. I drobné „děkuju, jsi fakt skvělá!“ dokáže člověka pořádně nakopnout a povzbudit.

Pojďme se společně rozloučit s jednou drobností, která vám zpříjemní zbytek dne. Zavřete na chvíli oči, uvědomte si držení svého těla, případně ho poupravte – narovnejte se, vytáhněte se z pasu, vědomě a hluboce dýchejte, uvolněte svaly obličeje, hoďte všechny starosti a momentální problémy za hlavu, udělejte rameny pár jemných kroužků dopředu a dozadu, zakružte hlavou, znovu se soustřeďte na své dýchání a prohlubte nádech s ještě delším výdechem. Pokud to půjde, tak se nakonec lehce a přirozeně usmějte. Necítíte se nyní díky této maličkosti lépe?

Výše zmíněné příklady jsou důkazem toho, že z všedních záležitostí, které jsou obyčejné, stereotypní, lehce přehlédnutelné a možná i nudné, lze s trochou snahy, odhodlání a kreativity vytvořit něco výjimečného. Proto maličkosti nepřehlížejte, ale naopak je vítejte s otevřenou náručí. Uvidíte, že se vám příjemně a mnohonásobně odmění.

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

05.03.2017 - 11:10

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám