Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jóga doma: Jak se donutit cvičit

Možná vás napadne, že slovo donutit nemá v józe co dělat. Na druhou stranu, co jiného použít, když dny míjejí a my si jen na konci každého z nich uvědomíme, že dnes to zase nevyšlo, i když víme, jak moc by nám cvičení ásan, recitace manter nebo meditace prospěly? V podstatě musíme obelstít sebe sama, svou lenivost a přinutit se udělat něco víc, použít metody, které nás k tomu donutí.

Tak či tak, přesně tohle byla jedna z otázek na právě uplynulém jóga víkendu. Jaké tipy jsme dali dohromady?

1. Jediná cesta ven je skrz

Až půjdete večer spát, nachystejte si před postel podložku – ideálně tak, abyste ji nemohli překročit. Ráno, až se probudíte, se jednoduše svalte na podložku a dejte si třeba jen jeden líný pozdrav slunci. A pokud dostanete chuť na další, klidně pokračujte.

2. Sprcha. Studená

Tenhle trik doporučuji spíše na období jaro/léto, kdy je venku tepleji. Na druhou stranu, v zimě máte doma teplo taky, tak proč ne? To jediné, co je třeba po probuzení udělat, je nějak se dopotácet do koupelny, jak říká náš velký jogín Rudolf Skarnitzl, doslova donést do sprchy teplo z postele. Pustíte studenou sprchu a pro následné zahřátí bude třeba udělat několik pozdravů slunci a případně i dalších ásan.

3. Na vzhledu nezáleží

Jeden z mých nejoblíbenějších tipů, který používám, když se mysl hádá s tělem, jestli se teda cvičit bude nebo ne. Vždycky si vzpomenu na lekci z období, kdy jsem chodil k Dalimu – divil jsem se, že jsem ten večer vůbec šel, protože energie by se ve mně nedořezal. Dali řekl: „Hele, odcvič, jak to půjde a kdyžtak to zabalíš.“

A přesně tak jsem to tenkrát udělal, akorát balit jsem nic nemusel. Neřešil jsem, kam až se v pozici dostanu, neřešil jsem, co tomu řeknou ostatní, některé ásany jsem prostě naznačil nebo jsem jen zůstal sedět, dýchal jsem tak, jak se mi chtělo, ne tak, jak by se mělo a nakonec z toho byla prima lekce, která mě dokonce ještě nabila.

4. Musíš, aneb cvičení jako práce

Skvělý přístup pro ty, kteří mají rádi řád a disciplínu. Kulturisti tohle dělají s jídlem. Jídlo je pro ně jako práce – stejně prioritní, stejně nevyhnutelné. Prostě to tak je. Stejně se dá pojmout i cvičení. Víte, co vám to přináší, víte, že abyste těch výsledků dosáhli, cvičit musíte. Takže jediné, co zbývá, je naplánovat si čas, délku a náplň a pustit se do toho.

Bez ohledu, co jiného se může přihodit, protože s vědomím takového nastavení jednoduše ničemu jinému nedáte šanci, všechno jde stranou. V práci musíte být taky na čas a musíte do ní pravidelně. Nakonec, stejná činnost na stejném místě a ve stejný čas, je nejlepším způsobem, jak si vytvořit nový návyk a jak jej udržet.

5. Najděte si parťáka

Ať už jde o mantry, o ásany nebo o meditaci, ve dvou (a více) se to vždycky táhne líp. Máte od druhého určitou podporu, už jen tím, že tohle „břemeno“ :-) nese s vámi.

6. Kdo přemýšlí prohraje

Spolehlivá metoda, jak svou praxi zazdít, je začít o ní přemýšlet.
~ v posteli je teplo
~ bolí mě rameno
~ jsem strašně zkrácený/á
~ mám málo energie
~ mám hlad
~ začnu a hned přiběhnou děti
~ co kdybych cvičil/a až večer?
~ stejně už vstávám pozdě
~ stejně už to na těch 10 minut nemá cenu
~ ještě musím udělat…
~ co kdybych cvičil/a jen v hlavě?… chrr..

Jaký si to uděláš…

Ať už si najdete jakoukoliv metodu, bude skvělé pokud ji podpoříte zábavou. Pokud vás cvičení bude bavit, budete se k němu chtít vracet znova a znova. Pomáhá vám při cvičení hudba? Chcete při něm sledovat/poslouchat zprávy? Zpříjemní vám jej nová podložka nebo specifická vůně? Nenechte se svázat nějakými pravidly co a jak by se mělo, je to vaše cvičení! A jak říká Dalajláma: „Naučte se dobře pravidla, abyste je mohli účinně porušovat.“

A pokud nevíte jak začít, nechte se inspirovat na sobotním semináři nebo přímo kurzem jógy online, který vás provede všemi principy a ásanami od začátku správně.

 

Komentáře (0)
Pavel Hub

Vede lekce ashtanga vinyasa jógy od roku 2003. Je autorem kurzu online jógy a výukového DVD Ashtanga Vinyasa jóga pro začátečníky a středně pokročilé. Začínal s power jógou a po několika měsících pravidelné praxe se dostal k jejím kořenům, Ashtanga vinyasa józe. Absolovoval semináře a učitelské programy například u učitele Madonny a Stinga - Dannyho Paradise, první západní učitelky Ashtangy - Nancy Gilgoff, ale také u Georga Wögingera, který přivezl Ashtangu do Prahy nebo u Dalibora Štědronského, předního českého Ashtanga učitele. V současné době vede Pavel pravidelné kurzy, soukromé a firemní lekce a pořádá jógové víkendy a semináře po celé České republice

15.11.2016 - 15:36

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám