Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Ego

ego_joga

Znáte ten boj? Se svým egem. Řídíte se dle Yamy a Niyamy, kde jsou sepsány určité stupně, kterých by měl člověk ve svém životě dosáhnout a pokusit se zachovávat. A najednou řešíte něco, co nesouzní s osmidílnou Patanjaliho stezkou.

Řeknete něco, co by se říkat nemělo. Mrzí vás to, ale nedokázali jste v danou chvíli reagovat jinak. Špatný den, špatná nálada, možná vliv Úplňku. Vaše ego nastoupilo, předběhlo vaše myšlenky a vyhrálo. Nestačili jste se nadechnout, zatmí se vám před očima a najednou z vás slova padají, přičemž jich samozřejmě později litujete.

Sama s tím bojuji. Hodně často přichází zkoušky, kdy musím překonat samu sebe. S tím, jak bych se měla zachovat a s realitou, ve které se zachovám jinak. Vnitřně v sobě můžu uchovávat zášť, na povrch to tak i vypadá, ale uvnitř je to možná jen snaha nenechat se zase táhnout na dno. Nenechat se využívat. Určité konkrétní situace, které v našem životě řešíme, dokáže yoga vyrovnat, usměrnit, změnit.

Jakmile se ponoříte do praxe yogy, všechno vnější půjde ruku v ruce se vším vnitřním. Já sama jsem neustále na cestě. Pořád se snažím pracovat na svých pocitech, které nemusí být vždy příjemné a pozitivní. Učím se mluvit i s lidmi, kteří mi v životě ublížili. Učím se odpouštět. Překonávat pocity zloby. A tam nastupuje ego. Které nechci používat, ani ho vyzdvihovat.

Vždy, když cítím, že nejednám správně, radši se zastavím a mlčím. Vědomě je dobré situace prodýchat, prožít a změnit reakci. Raději se třikrát nadechnout a vydechnout než za sebe nechat mluvit ego. Kolik z nás tohle umí? Ti, kdo žijí yogou to dokáží. Ti, kdo znají yogu dlouho ví, že i s egem se dá pracovat. Tak jako díky ásanám trénujete své tělo, tak můžete trénovat ovládání své mysli. Jde to. Musíte se to jen naučit. Jóga vám pomůže…

Komentáře (0)
Veronika Fojtíková

"S yogou je možné všechno..." Ano, i já se přesvědčila. Doslova na vlastní kůži jsem poznala účinky každé jednotlivé ásany, každého nádechu i výdechu.
Yoga mi změnila život natolik, že jsem se rozhodla začít dostávat ji do povědomí ostatních lidí už ne jen jako žák - laik, ale také jako učitel - lektor. Mě yoga změnila a dnes vím, že pokud člověk CHCE, může VŠECHNO...

11.04.2017 - 19:30

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám