Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Divné druhy jógy

S výdechem přejdete do pozice psa s hlavou dolů, když v tom vám na záda skočí koza. Protože ji nechcete obtěžovat, zůstáváte ve stejné pozici.. Zatímco zbytek třídy uléhá do závěrečné šavásany, vy ještě pořád balancujete s kozou na zádech v psovi, protože koza se rozhodla, že se jí na vašich zádech líbí a vy ji samozřejmě nechcete rušit.

Jóga je bezpochyby velice populární. S velkou pravděpodobností znáte aspoň jednoho člověka, který se jí věnuje, pokud se jí nevěnujete sami. Jóga je tak rozmanitá, že si každý může pro sebe najít tu, která mu sedí nejvíc. Kromě hathajógy, ashtangy, power jógy a dalších víceméně tradičních druhů se však v poslední době začaly vynořovat i věci, u kterých si člověk musí položit otázku, zda se pořád ještě jedná o jógu nebo o něco úplně jiného.

Pivní jóga

Pivní jóga vznikla v Německu, ale od svého vzniku se rozšířila po celém světě a popularitu si našla třeba i v Thajsku nebo Austrálii. Jedná se o kombinaci cvičení jógy a pití piva. Co se týče českého prostředí, pravidelné lekce pivní jógy se pravděpodobně nikde zatím nevyučují. Protože pivo má bezpochyby v Česku větší popularitu než jóga, lekce pivní jógy by mohly mít potenciál přilákat pivní fanoušky, kteří zatím o jógu nezavadili. A kdoví, možná se časem dopracují od jógy s pivem v ruce i k některým více tradičním způsobům cvičení a třeba nakonec odloží i to pivo.

Jóga se zvířaty

Velkou popularitu má bezpochyby jóga se zvířaty. Doga je jóga, která je kombinací strečinku, meditace a masáží, které provádíte spolu se svým psím přítelem, a která by měla mít pozitivní účinky nejen na vás, ale i vašeho čtyřnohého kamaráda. Kromě jógy se psy či kočkami existují i lekce, kde při józe asistují například kůzlata či koně. Do jaké míry se dokážeme soustředit sami na sebe, když kolem pobíhá stádo kůzlat, je opravdu otázkou.

Aerial jóga

Ne až tak neznámá „létající“ jóga, je druh, který se provádí ve stavu beztíže ve speciálních houpacích sítích ukotvených ke stropu. Na rozdíl od ostatních zmíněných druhů, aerial jógu najdete ve většině velkých měst i v České republice. Přestože jsem několik lekcí aerial jógy absolvovala, připadalo mi to více jako zajímavé strečinkové cvičení než jóga a měla jsem z toho jiné pocity než mám při cvičení jógy a pozice, kdy jsem visela hlavou dolů mi přinesly spíše nepříjemné pocity než uvolnění. Každopádně to byla zajímavá zkušenost.

Nahá jóga

Na rozdíl od předchozích zmíněných druhů jógy, nahá jóga podle mě může být stále nazývána jógou. Někteří možná cvičí nahou jógu sami v soukromí svých domovů nebo v přírodě, ale jít tak na lekci plnou lidí a provádět ásany, to už chce úplně jiný stupeň odvahy. Na druhou stranu je to dobrý způsob, jak se naučit mít rád sám sebe a své tělo, jak se přijmout takoví jací jsme a nesrovnávat se s ostatními.

Další divné druhy jógy

Mezi další druhy jógy, které se dají považovat za přinejmenším zvláštní bych zařadila karaoke jógu, která se snaží kombinovat jógové ásany, zpěv a tanec. Cannabis jóga věří, že jóga a marihuana k sobě neodmyslitelně patří a cvičení pod jejím vlivem zvyšuje pozitivní účinky, které cvičení na člověka má. Snowga je protikladem hot jógy, která se cvičí při teplotě 42°C a jedná se o cvičení ásan na sněhu.

Neustále se vynořují nové a nové způsoby cvičení, které používají název jóga a která mají mnohdy s jógou pramálo společného. Protože jóga je populární, zdá se mi, že použití jejího názvu není v mnoha případech na místě a slouží pouze k marketingovým účelům, což samotný smysl a význam jógy poněkud degraduje.

 

Komentáře (0)
Nikola Cieslarová

Poprvé mi jóga vstoupila do života na dětském letním táboře, kde mě však pozdrav slunci v ranní, rosou pokryté trávě zrovna moc nezaujal.
Podruhé jsme se našly, až když jsem byla na střední škole a od té doby mě až na pár momentů provází v mém každodenním životě.
Časem jsem měla potřebu se józe věnovat více a tak se od minulého roku snažím tuto svou lásku předávat i dalším lidem.
Protože není většího štěstí než sdílet s ostatními, co sami máte rádi nejvíc.

03.08.2017 - 12:39

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám