Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

4 důvody, proč vyzkoušet jógu venku

cviceni_jogy_venku

Blíží se teplé letní dny, které vybízí k trávení času venku. Asi málokdo z nás zajásá nad představou lekce v uzavřeném prostoru jógového studia, když za okny svítí slunce. Řešení je jednoduché, vezměte podložku (nebo ji klidně nechte doma) a vyrazte za jógou do přírody. Existuje hned několik dobrých důvodů, proč vyzkoušet cvičení jógy venku.

1/ Zlepšíte si balanc

Při cvičení venku těžko najdete dokonale rovný plácek, který by vytvářel stejné podmínky, jako podlaha studia. Různé prohlubně a hrbolky se proto stanou výzvou pro vaši rovnováhu. Při ásanách a přechodech mezi nimi mnohem intenzivněji zapojíte a posílíte střed těla a hluboký stabilizační systém. Nemusí jít přitom jen o rovnováhu fyzickou, ale i o tu mentální. Pokud patříte mezi pokročilé jogíny, kteří zkušeně proplouvají z polohy do polohy, můžete být zaskočeni, že najednou těžko hledáte stabilitu. Jak se s tím vaše ego popasuje?

2/ Natrénujete koncentraci

Při běžné lekci naši mysl zaměstnává minimum podnětů. Světla jsou ztlumená, okna zavřená, jediným zvukem je hlas lektora, případně lehký hudební podkres. Když ale vezmete svou podložku ven, na vaše smysly najednou zaútočí množství vjemů – světlo, náhodný kolemjdoucí, zpěv ptáků, křik dětí, mraky na nebi. Je mnohem těžší soustředit se, vyprázdnit mysl a dostat se k sobě. Na druhou stranu je to velmi dobré koncentrační cvičení. Vyvede vás závan větru z rovnováhy?

3/ Propojíte se

Jóga v překladu znamená spojení. Venkovní praxe vám umožní dostat se do kontaktu s přírodou a plně vnímat své okolí. Když se vám nedaří stáhnout pozornost dovnitř, zaměřte ji ven – jako jinou formu práce s myslí. Jaké zvuky slyšíte? Čím voní vzduch? Jak se mění barvy kolem vás, když slunce svítí nebo když je za mrakem? Jaká je na omak zem mimo podložku? Uvědoměním těchto maličkostí si můžete plně prožít přítomní okamžik, tady a teď, a vyčistit si mysl od myšlenek na to, co bylo v práci nebo co uvaříte k večeři.

4/ Prozkoumáte nové možnosti

Cvičení venku vám dá jinou perspektivu. Vytrhne vás ze stereotypu, kdy každou středu odpoledne stojíte na podložce ve studiu. Citlivější mohou vnímat, že prožitek z praxe se liší i podle náboje místa. Každé místo si svou energií určuje něco jiného, pokud tedy znáte dobře svého lektora a zažijete jeho hodinu na různých místech, můžete si to uvědomit a prostor sami nacítit. Kromě toho vám může takové venkovní cvičení otevřít různé další možnosti. Seznámíte se s novými lidmi, poznáte nová místa nebo je najednou uvidíte z jiného úhlu pohledu.

Jak na to?

Zeptejte se svého lektora, zda neuvažuje o lekcích venku nebo se podívejte na internet, zda vaše studio takovou možnost nenabízí. Rozhlédnout se můžete i na Facebooku, minimálně v Praze existuje několik iniciativ pro venkovní cvičení jógy. Zacvičit si ale můžete i sami. Pokud přesto potřebujete vedení, smart phone vás zachrání. Na internetu najdete spoustu videí i v češtině, které vás praxí provedou. Pokud se připojíte k větší skupině, nemusí zůstat jen u cvičení – udělejte si pěkné odpoledne a plynule přejděte od cvičení třeba k pikniku. Fantazii se meze nekladou!

 

Komentáře (0)
Veronika Ciková
Veronika Ciková

Byla to láska až na druhý pohled, ale o to hlubší. Jóga mě provází už několik let, ale nepřestávám v ní objevovat nové věci.
Nořím se hlouběji a můj zápisník přetéká postřehy z vlastní praxe i z lekcí, které vedu ve studiích Praze. Věřím, že sdílením se můžeme vzájemně obohatit a inspirovat. To je moje motivace k psaní.
Spojit se se mnou můžete přes email veronika.cikova@seznam.cz nebo na Facebooku (www.facebook.cz/joganika).

16.05.2017 - 21:23

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám