Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Na zvířatech záleží – Marc Berkoff

Kapitola z knihy – Na zvířatech záleží – Marc Berkoff

Vegetariánství: dobrá alternativa

Vzhledem ke krutostem, jež souvisejí s využíváním zvířat pro lidský jídelníček, se mnoho lidí rozhodlo konzumaci masa zredukovat či ji zcela eliminovat. Lidé se pokoušejí postupně zbavit závislosti na hamburgerech a jiných živočišných produktech – měsíc omezují maso z pěti na dva chody týdně, další měsíc ze dvou na jeden chod týdně, další dva měsíce spotřebují jen jeden chod týdně atd. Člověk tím neudělá dobře jen sobě samotnému a zvířatům.

Pokud se přidá k vegetariánskému hnutí, může jednoho dne pomoci nasytit i lidi, kteří by jinak zemřeli hladem. Vzpomeňte si, že omezení konzumace masa o pouhých 10 % by vedlo k uvolnění zhruba 12 milionů tun zrna pro lidskou spotřebu. Toto zrno navíc může nasytit všechny lidi, kteří každým rokem na Zemi umírají hlady – přibližně 60 milionů jedinců.

Kromě zjevného užitku pro zvířata existuje pro přechod na vegetariánskou stravu mnoho dobrých důvodů. Vegetariánská strava je mnohem zdra vější než strava obsahující maso, zvláště maso, do kterého se vpichovaly nejrůznější hormony, či maso ze zvířat, jež před porážkou prožívala stres. Colin Campbell a Junshi Chen (1994) dlouhodobě studovali stravovací návyky v kontinentální Číně.

Výsledky ukazují, že kdyby lidé na Západě přešli na stravu založenou na rostlinách, kde tuk představuje celkově jen 10-20% podíl kalorií, výrazně by se snížil výskyt nejrůznějších forem rakoviny a srdečních onemocnění (viz též Campbell 2005). Vegetariánství se vyskytuje v mnoha různých formách a existuje spousta důvodů, proč se stát vegetariánem. Vegetariány lze klasifi kovat na:

– laktoovovegetariány, tj. na ty, kteří jedí vejce a mléčné výrobky, ne však maso,
– laktovegetariány, tj. na ty, kteří jedí mléčné výrobky, nikoliv však vejce a maso,
– ovovegetariány, tj. na ty, kteří jedí vejce, nikoliv však mléčné výrobky a maso,
– vegany, tj. na ty, kteří nekonzumují vůbec žádné živočišné výrobky, tedy žádné maso, žádné mléčné výrobky a žádná vejce, a bílkoviny získávají z luštěnin, bobů, fazolí, oříšků a sójových výrobků, jako jsou tofu a tempeh,
– makrobiotické vegetariány, tj. na ty, kteří se živí celozrnnou stravou, zeleninou a mořskými vyššími rostlinami a řasami, luštěninami, fermentovanými sójovými výrobky, jako je např. miso, a někdy i umírněným množstvím ryb,
– vyznavače přírodní hygieny, tj. na ty, kteří se živí rostlinnou potravou, kterou speciálním způsobem kombinují, a zastávají myšlenku periodického půstu,
– vyznavače syrové stravy, tj. na ty, kteří jedí výhradně nevařenou bezmasou stravu a na
– frutariány, tj. na ty, kteří jedí převážně ovoce, oříšky, semena a některou zeleninu.

Filosof Michael Allen Fox (1999) vytvořil seznam základních argumentů dokazujících prospěšnost vegetariánství:

1. Podporuje dobrý zdravotní stav.
2. Omezuje utrpení a smrt zvířat.
3. Podporuje nezaujatý, nestranný morální zájem o pohodu zvířat i lidí.
4. Řeší otázky spojené s problémy životního prostředí způsobenými výrobou masa, s problematikou hladu ve světě a sociální nespravedlnosti.
5. Podporuje všeobecný soucit a vědomí příbuzenské spřízněnosti s ostatními zvířaty.
6. Potvrzuje hodnotu náboženských učení o nenásilí a o posvátnosti přírody. Dodává, že vegetariánství soustředí svoji pozornost nejen na vztah člověk- zvíře či lidstvo-příroda, ale také na volbu životního stylu, výhodnějšího po stránce morální i ekologické.

Zeptejte se teď, co v zájmu zlepšení života zvířat, jež se dnes využívají pro jídlo, můžete udělat vy sami.

– Pokud jíte maso, proč to děláte?

– Je to dáno zvykem, protože tak vás krmili už od vašeho dětství?

– Jíte ho, protože po něm toužíte?

– Jste přesvědčeni, že maso potřebujete kvůli bílkovinám? Nejsou jiné způsoby, jak uspokojit tělesné požadavky na příjem proteinů?

– Pokud nejste schopni zcela přestat jíst maso, dokážete alespoň spotřebu všech druhů masa a ostatních živočišných výrobků omezit?

– Dokázali byste ostatním lidem vysvětlit důležitost úcty ke zvířatům a nesmyslnost zabíjení zvířat pro maso, zvláště v případech, kdy to není nutné?

Už tím, že si tyto otázky položíte, můžete změnit k lepšímu životy mnoha zvířat.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

02.02.2010 - 13:50

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám