Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jógínka a estébák

Jóga nevyvolávat u zdejších vládců před listopadem 1989 nadšení. Jednou jsem se zúčastnil semináře, který vedl indický jógín. Ten právě povídal něco o tom, jak rozhýbat páteř. Najednou přišla policie a tyto podvratné řeči mu zatrhla. Pak nás pouštěli ven po jednom a každý se musel legitimovat. Zvědavě jsem čekal, co bude následovat. Nenásledovalo nic. Asi jsem nebyl pro příslušné „orgány” dost zajímavý.

PhDr. Milada Bartoňová (1917 – 2008)

Paní Bartoňová, přezdívaná též Miládka, studovala jógu koncem 60. let v Indii u Swamiho Satyanandy. Po návratu domu se z ní stala nadšená propagátorka a učitelka. V době, kdy jsem jí poznal, se vyznačovala téměř andělskou laskavostí. Koluje o ní historka, za jejíž věrohodnost neručím. Její povaze by ale odpovídala.

Předvolaná jógínka

Jednoho dne byla paní Bartoňová předvolána na Státní bezpečnost, kde se měla zodpovídat ze svých jógových aktivit.

Jsouc na jógu dotazována, pohlédla velkýma očima na policistu a řekla líbezně, zřetelně a pomalu: „Vy ale nemáte dobré držení těla! Vám by jóga velmi prospěla!!”

Zajímalo by mě, jestli si vzal pracovník StB její slova k srdci.

Paní Milada Bartoňová zemřela ve věku 91 let v klidu a míru dne 13.11.2008.

Z knihy „Veselá vykouknutí.” Ta vyjde v roce 2009 v nakladatelství Oftis

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

06.08.2009 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám