Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Inspirace pro zahájení jógové praxe, aneb pusťte si jógu k tělu

ásana

Jóga je můj životní styl. Praxe, která má blahodárný vliv na tělo i mysl. Otevírá nekonečně mnoho dveří a za každými je jiná pohlednice. Někde šumí moře, jinde prolétá nad horami dravec a o kus dál pulsuje velkoměsto. Tu je designový nábytek a tam je zelená louka plná pampelišek. Prostor bez hranic a omezení. Svoboda. 

Jóga je názor na svět, individuální a sdílený po tisíce let. Jogíni nejsou jen asketičtí mystici nebo esoterické víly z lesa. Jsou to lidé tlustí, štíhlí, zarostlí i oholení, pokérovaní, navonění, právníci i noční hlídači. Muži i ženy, pro něž je tělo chrámem duše a duše součástí universa ať už plně, nebo do jisté míry.

Jóga je lék

Pomáhá mi překonat bolest, strach, nejistotu i naštvání. Jógamatka je prostor, který si nosím s sebou, i když vyrážím s malou kabelkou nebo prázdnýma rukama. Je to půda pod nohama a střecha, pod kterou se schovám, když z nebe padají trakaře.

meditace

Změna se projevuje v maličkostech

Nejde přehlédnout, jak se mi změnila chodidla, jak automaticky a pevně mé ruce přilnávají k zemi a jak nepohodlné je sedět shrbená. Proč lhát, zlobit se a nenávidět, když říkat pravdu, ctít a milovat se obejde bez výčitek a špatného svědomí?

Nemyslím si, že jógu jde dělat správně, spíš vědomě, dlouhodobě, poctivě a alespoň občas pod dohledem zkušenějšího praktikujícího. Pokora se učit a začínat každý den znova vychází z praxe.

Jak dlouho trvá, než se tělo pohodlně postaví a vy necítíte nepohodlí ani bolest?

Možná týden, možná roky, ale to nezjistíte, dokud to nezkusíte. Stejně tak stoj na hlavě. Jde to klidně hned. Stačí vykopnout nohy a vší silou se se zatnutými zuby udržet nahoře opřený o stěnu trpíc každým neuronem. Nebo to jde tak, že máte nad tělem kontrolu, pozice není nepohodlná a vy si můžete vědomě dovolit experimentovat s rovnováhou.

Ten blažený úsměv, který říká “já to dala, dokázala jsem to a cítím se skvěle” se dostavuje v momentě, kdy zmizí drženi vší silou a zůstane držení svou silou – nenásilnou kombinací vůle mysli a síly těla. Předchází tomu rozehřátí, zklidnění a sladění těla s dechem, a tak vzniká praxe. Abyste mohli trénovat něco, co vám dá požitek a radost, musíte to pořád opakovat. První sex taky nebývá hned ohňostroj.

jógamatka

Najednou se nachytáte, že když jste nestihli jít na lekci, cvičíte si doma. Pro sebe, pro radost, pro nějaký cíl, který nemá hodnotu peněz ani společenského statutu, třebaže je to postavení … se na hlavu.

Moc ráda se dívám do tváří lidí po lekci

Je to jako jaro, když prosvítá v horách po oblevě. Čím víc si v lekcích dovoluji kromě instrukcí předat kus sebe, tím víc si učení užívám. Stále mám trému před každou lekcí a jsem za ni vděčná. Jistota je nebezpečná iluze.

Miluju ty nekonečné obzory a body zájmu, které jóga otevírá

Prohlubování jednoho a přitom do tolika směrů. Myslím si, že jóga je dost návyková. S rozvíjením, otevíráním a uzdravováním těla, jak ho popisuje jóga čikitsa, se přidává potřeba lépe dýchat a vybíravěji konzumovat. Jógové praxi se postupně podrobuje životní styl, výběr literatury, společnosti a zábavy.

Jednoho dne si uvědomíte, že si ve sprše zpíváte “peace to all, joy to all, love to all, om shanti…” , a že to myslíte vážně.

 

Komentáře (0)
Tatiana Vomáčková

Mé tělo i duše našly zalíbení v józe, protože mi umožňuje poznávat se, uvědomovat si, co cítím a učí mě trpělivosti, pokoře a naslouchání.
Vedu lekce vycházející z Ashtangové tradice a přidávám k ásánám slova, hudbu a prvky thajské jogové masáže.
Věřím, že když člověk opravdu chce, dokáže cokoli, zejména, když přemýšlí do hloubky a míří vysoko.
Píšu, protože neumím zpívat ani malovat, ale mám potřebu provětrat své nálady a nápady ven z těla.

11.05.2015 - 07:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám