Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Hormonální jóga – moje cesta k sebepoznání

Mnoho žen hledá, hledá a vlastně ani netuší přesně co. I já jsem hledala a hledám. Od malička jsem se zajímala o smrt, o to, proč musíme trpět a proč nejsou na světě všichni spokojení. Sama jsem trpěla silným atopickým ekzémem, alergiemi a problémy s trávením. Odpovědi na mé otázky přicházely velice pomalu a přicházejí s mými zkušenostmi.

První velkou odpovědí mi byla jóga. Asi před sedmi lety jsem se společně s rodiči vydala na první hodiny jógy. Cvičení mi pootevřelo oči a já jsem pochopila, že abychom byli spokojení, musíme si projít cestou nespokojenosti. Dnes si myslím, že život je o tom, projít si tím “negativním”, to jsou naše úkoly, abychom dostali to “pozitivní”, odměna za vykonaný úkol.

Je ale pravda, že pochopení a přijmutí jsou dvě rozdílné věci. Díky praktikování jógy jsem toho hodně pochopila, ale hodně ještě nepřijmula. Říká se, že mnoho učitelů jógy učí, aby se sami něco naučili. U mě tomu nebylo jinak. A tak jsem se dostala až k hormonální jógové terapii pro ženy, kterou mi ukázala má kamarádka Adélka, která ji sama vyučuje. Hormonální jóga je hodně jiná, než jóga klasická. Je to terapeutická cesta jógy. Způsob, jak uzdravit svoje tělo, a otevřít si oči. Poznat, co to znamená být žena.

Když jsem hormonální jógu začala cvičit, uvědomila jsem si, co je to ženské tělo. Nejen v tom fyzickém slova smyslu, ale také ve smyslu jeho poslání. Mnoho z nás vědomě, ale i nevědomě bojuje proti tomu být ženou. Postupně přestávám bojovat a začínám být spokojená. Když jsem hormonální jógu začala sama učit, uvědomovala jsem si její skvělé účinky na fyzické tělo. Bolestivá menstruace vymizí, ženské problémy se postupně vytrácejí, naše tělo začíná být spokojené. Ale to je jen první krok. Tím dalším krokem je uvědomění si sama sebe.

Někdo pokračuje v praktikování hormonální jógy celý život, někdo přestane úplně a někdo se k ní vrací v různých chvílích svého života. Já sama teď hormonální jógu necvičím, tedy ne každý den. Cvičím klasickou jógu a cítím se skvěle! Hormonální jóga mi pomohla prohloubit vhled do mé osobní jógy. Vím ale, že hormonální jógu mám v sobě uchovanou, jako léčivou bylinku v kuchyni a kdykoliv bych ji potřebovala, opět ji použiji. Nenutím se cvičit, teď ji nepotřebuji, ale vím určitě, že opět ta chvíle přijde, kdy hormonální jógu praktikovat budu.

Takto i hormonální jógu předávám dál. Je to účinný nástroj, jak pomoci a otevřít nám nové cesty. Cesty spokojenosti a sebepřijetí.

Komentáře (5)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

06.01.2014 - 13:27

Načíst další
Načíst další

Komentáře

  1. Hana Suberová napsal:

    Dobý den paní Kružíková, stránky jsou i s kurzy zde: http://www.jogahormonalni.cz/products/hormonalni-jogova-terapie/ Krásný den, Hanka

  2. P. Kružíková napsal:

    Dobrý den, bohužel jsem na Vámi uváděných stránkách nenašla žádný kurz této jogy. Moc ráda bych se ji taky naučila

  3. Jitka Sedlářová napsal:

    Dobrý den, v okolí Zlína bohužel nevím, kdo by mohl kurz vést, ale pokud byste chtěla do Prahy (můžete v našem studiu i přespat), tak pořádáme víkendové semináře, kde se celou sestavu naučíte a na domácí cvičení dostanete skripta. Více na http://www.ande.dum-jogy.cz. Hezký den.

  4. Lenka napsal:

    Hezký den, o hormonální józe slyším poprvé a zajímalo by mě, kde se s ní můžu setkat, je možné navštívit kurt v okolí Zlína? Děkuji, s pozdravem

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám