Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Zharmonizujte své tělo s léčivými houbami

Avokádo, chia semínka, goji… O těchhle „superpotravinách“ jste už toho určitě četli dost. V současné době si stále více příznivců získávají jiné potraviny, které nejsou jen trendem posledních let – v Číně se používají k léčbě nejrůznějších problémů tisíce let. O čem je řeč? O čínských léčivých houbách!

Čínská tradiční medicína neřeší nemoci tlumením jejich projevů, je založená na celkové harmonizaci organismu. Právě k tomu napomáhají tyto léčivé houby, jejich účinky jsou prokázané i v rámci „běžné“ západní medicíny. Ze všech léčivých hub jsme pro vás vybrali tři nejznámější, které vám pomohou harmonizovat imunitu, zklidnit mysl a dobít životní energii.

Reishi: houba pro každého jogína

Houba reishi je u nás známá i pod českým názvem lesklokorka lesklá. Její čínské jméno ling č ve volném překladu znamená „houba duchovní síly“, Číňané totiž věří, že posiluje duchovní energii šen. Šaolinští mniší využívali reishi před meditacemi pro zklidnění a zlepšení koncentrace, má totiž zklidňující účinky a pomáhá mírnit stres. Také zlepšuje kvalitu spánku.

Po reishi sáhněte i v případě, že trpíte problémy s imunitou, ať už jde o častá onemocnění, nebo naopak přehnané reakce imunitního systému, které se projevují jako alergie nebo ekzémy. V Číně se reishi využívá jako hlavní součást terapie fu-čeng, která je založená na léčení těchto problémů prostřednictvím harmonizace celého organismu. Vědecký podklad účinků reishi tkví ve dvou typech látek: betaglukanech a triterpenech. První z nich stimulují imunitní buňky, druhé mají protizánětlivé, antivirové a antimikrobiální účinky.

Cordyceps: zdroj energie

Cordyceps sinensis, česky housenice čínská, je houba, která roste v západní Číně a je považovaná za prodlužovač života. Přes 5000 let se používá k doplnění energie, zlepšení zdraví a léčbě celé řadě nemocí.

V čem tkví její „kouzlo“? Obsahuje látku cordycepin, která zvyšuje tvorbu ATP. To je v podstatě energetická měna nejen lidského těla, při rozkladu této látky se totiž uvolňuje energie, která pohání buňky ve vašem těle. Z toho důvodu užívají cordyceps sportovci, ale i senioři nebo lidé, kteří se cítí vyčerpaní prací nebo dlouhou nemocí. Vyzkoušejte ji také, rozdíl poznáte už brzy!

Cordyceps také posiluje ledviny, aniž by oslaboval zbytek organismu. Podle tradiční čínské medicíny je řada nemocí včetně nádorových onemocnění způsobená disharmonií ledvin, kterou právě cordyceps pomáhá vyrovnat.

Hlíva ústřičná: výborná nejen na talíři

Hlívu ústřičnou vám určitě nemusíme představovat jako potravinu – ale znáte ji jako léčivou houbu? V Číně se využívá k léčbě od dynastie Sung, tedy přibližně od 10. století. Tak jako reishi a cordyceps posiluje imunitu díky betaglukanům, které stimulují činnost makrofágů, zásadních buněk imunity. Kromě betaglukanů obsahuje také vitamíny skupiny B, esenciální aminokyseliny a nenasycené mastné kyseliny.

Přírodní houby můžete užívat dlouhodobě

A víte, co je na léčivých houbách nejlepší? Že je můžete užívat dlouhodobě a stále vám budou prospívat! Stačí sáhnout po správném doplňku stravy z těchto hub. Zvolte takový, který obsahuje alespoň 40 % polysacharidů a je 100% přírodní. Nižší koncentrace by vás ochudila o příznivé účinky a doplňky stravy, které nejsou zcela přírodní, snad ani nemusíme vysvětlovat. Proč zatěžovat tělo zbytečnou chemií?

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

06.01.2018 - 15:20

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám