Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Víc než masáž

ayurveda beauty

Většina lidí funguje na systému výkon – odměna. Patříte mezi ně? Pak asi víte, jak skvělý je to pocit, když položíte telefon a do diáře si zapíšete masáž a zaplníte tak hodinu až dvě svého nabitého programu. Jsou prostě chvíle, které patří jen Vám a chraň bůh, aby se nepovedly. 

Nedávno jsem se studentkou fyzioterapie na lékařské fakultě UK mluvila o tom, jak těžké je zorientovat se v nabídce “masáží”. Vzhledem k tomu, že stačí víkendový kurz a můžete si na vizitku nechat vytisknout přídomek “masér”, je na pováženou, co to vlastně masáž znamená.

Zadejte do Googlu heslo masáž a vyjede Vám nespočet míst a osob. Jak si vybrat? V úvahu přichází metoda pokus omyl. Může to vyjít, ale může to být absolutní fiasko. Pokud nechcete riskovat, obvolejte kamarády, ptejete se a teprve pak si domluvte termín na skutečnou masáž.

Stejně jako důvodů, je i tisíce způsobů, jak masírovat ve smyslu léčit a pomáhat od bolesti. Cítíte-li potřebu být pohlazení, zajeďte si na návštěvu k rodičům, požádejte partnera nebo blízkou kamarádku. Trápí-li Vás bolest nebo máte-li zablokovanou část těla, vyhledejte odbornou pomoc.

Stejně tak jako si na chřipku buď vezmete Paralen nebo se zakousnete do stroužku česneku, případně usrkáváte kurkumu rozmíchanou v horké vodě, jsou i různé cesty, jak vrátit svalům jejich pružnost a zbavit zatuhlá místa bolesti. Masáž zní jako něco skvělého. Po návštěvě salónu, kde si Vás vezme do parády subtilní Thajka tohle tvrzení možná budete rozporovat. A budete mít pravdu. Masáž někdy opravdu bolí. Je však rozdíl mezi bolestí, která je nevyhnutelná a utrpením, jež je volitelné.

V dospělosti jste si už do jisté míry vědomí svého prahu bolesti a dokážete rozlišit milé od nepříjemného. Stejně tak proto postupujte i při volbě terapií, jimž podrobíte své tělo. Masáž může být relaxační, ale také léčivá a napravující. Pokud se cítite skvělě po těle a toužíte po troše pozornosti a rozmazlování, pak Vás jistě naplní masáž relaxační, kdy Vás ruce jemně stimulují. Máte-li někde blokaci nebo zatuhlé svaly, bude pro Vás řízené hlazení možná příjemným zážitkem, ale tam to také skončí a vy si dál budete přejíždět po zatuhlém svalu a toužit po úlevě.

Tělo se opotřebovává a k regeneraci potřebuje především spánek, o tom není pochyb. Stejně tak ale platí, že ve zdravém těle dlí zdravý duch a cvičit je třeba. Posilovna, pilates, jóga, běh, plavání. Pohyb je základ. Dříve nebo později intuitivně poznáte, co je pro Vás ta správná discíplína. Gaučování ani válení není sport, pokud aktivně neválíte sudy na louce.

Ať už aktivně cvičíte, nebo pro samou práci nestíháte nic, je čas na odměnu.

Po zhodnocení veškerých tělesných i duševních příznaků jste se rozhodli nechat se hýčkat i za cenu mírného nepohodlí, které se však přes noc změní v extázi?

Mám pro Vás skvělý tip.

ayurveda beauty2

Ayurveda beauty

Ayurvédská masáž není hlazení, je to terapie. V příjemném prostředí Vám zkušené ruce rozproudí krev tak, že si budete vědomí celého těla. Jemné froté ručníků, bělostná prostěradla a relaxační hudba Vás bude ujišťovat o bezpečí, zatímco masér bude vyhánět toxiny a rovnat tělo i vnitřní orgány. Pocítíte, jak Vám teplý olej stéká do vlasů a mastí je tak, že okamžitě zrušíte plány na večerní party.

Po masáži se relaxuje s knihou v dece. Proč taky platit za zážitek, který pak jednou skleničkou vína a tisícem slov vynulujete? Rozhodnete-li se nechat se hýčkat, počítejte s tím, že to zabere minimálně 3 hodiny Vašeho času, bude to cítit po těle a donutí Vás to vypnout. Vypnout mysl i telefon. Dopřejte si masáž se vším všudy. Ayurveda beauty má zázemí, kde si s knížkou na klíně a čajem v ruce užijete oázu klidu. V teplých měsících v zahradě a u bazénku s lotosovými květy, v zimě v teple útulné místosti, jíž dominuje nádherná ze dřeva vyřezaná mandala.

Masáž je rituál. Má předehru, vyvrcholení i dohru. Dopřejte si čas prožít a užít si celé představení a nenechte si ujít ten skvělý pocit, který trvá i několik dní potom, co procedura skončila. 

21. století nás nutí být rychlými, výkonnými a nekompromisními a zároveň nám dává možnosti volby.

Je na Vás, co si vyberete.

Kromě tradičních ayurvédských masáží najdete v nabídce Ayurveda beauty masáže kombinující evropskou fyzioterapeutickou tradici a horké kameny. Vyzkoušela jsem a můžu doporučit.

 

Komentáře (0)
Tatiana Vomáčková

Mé tělo i duše našly zalíbení v józe, protože mi umožňuje poznávat se, uvědomovat si, co cítím a učí mě trpělivosti, pokoře a naslouchání.
Vedu lekce vycházející z Ashtangové tradice a přidávám k ásánám slova, hudbu a prvky thajské jogové masáže.
Věřím, že když člověk opravdu chce, dokáže cokoli, zejména, když přemýšlí do hloubky a míří vysoko.
Píšu, protože neumím zpívat ani malovat, ale mám potřebu provětrat své nálady a nápady ven z těla.

15.03.2016 - 15:03

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám