Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Sportovní podprsenka. Jakou zvolit?

Vybrat správnou podprsenku je vždycky věda a u sportu to platí několikanásobně. Sportovní podprsenky se totiž liší dle stupně zátěže, takže se vyplatí nad jejich výběrem přemýšlet. Podprsenka nízké zátěže může na drobné posilování stačit, ale pokud si pak půjdete večer zaběhat, ihned poznáte rozdíl.

Sportovní podprsenka musí vaše ňadra podržet, aby se nepohybovala. Tím zabrání nepříjemnému poskakování, ale i bolesti a v nejhorším případě potrhání vaziva a ztrátě pevnosti ňader. Je ale jasné, že na jógu nepotřebujete pancéřovou podprsenku, stejně tak jako vám lehký bavlněný topík nepomůže na aerobic. Pojďme se podívat, které parametry zvažovat.

Stupeň zátěže

U většiny podprsenek naleznete poznámku, pro jak velký stupeň zátěže je určená. Stupně jsou nejčastěji čtyři, od mírné zátěže až po extrémní zátěž, mohou být ale i tři. Nejnižší a mírnou zátěž využijete na jógu, pilates a další klidnější sporty. Střední a vysokou zátěž podprsenky volte na náročnější sporty, které vyžadují rychlé pohyby a poskoky, jakou je aerobik, fit box, běhání a podobně.

Vyzkoušejte více střihů

Kromě zátěže berte také v potaz velikost prsou – čím větší prsa máte, tím výkonnější podprsenku budete potřebovat. Podprsenky se značí jak klasicky obvod + košíček, tak také písmeny S, M, L… Podprsenka vám nesmí být volná, lepší je, když je trochu těsnější. Pokud ale máte pocit, že vás dusí a škrtí, pak zvolte buď větší, nebo jiný typ.

Kromě zátěže a velikosti si vyzkoušejte také více střihů. Každému totiž vyhovuje něco jiného, pokud často posilujete na podložce, oceníte podprsenky, které se přetahují přes hlavu a vleže vás pak netlačí žádné zapínání. Někdo zase má raději košíčky a klasické zadní zapínání, roli hraje také šíře ramínek, která by nikdy neměla být příliš úzká. Sportovní podprsenky se s kosticemi nevyrábějí.

Jaký zvolit materiál?

Nezapomínejte také na materiál. Určitě je vždy záhodno zvolit takový, aby byl prodyšný a odsál vlhkost. Cvičit v mokré podprsence je totiž nepříjemné a nepřidá to ani k sebevědomí. Skvělou volbou je například materiál Coolmax, který má nízkou nasákavost, a odvádí vlhkost od pokožky a rychle usychá.

Kdy podprsenku vyměnit?

Sportovní podprsenky perte šetrně, nejvýše na 30°C a používejte jemný prací prášek. Nikdy je nedávejte do sušičky, horkem by vlákna mohla popraskat a ztratit pružnost. I tak ale po nějakém čase, zvlášť při častém praní a používání podprsenka doslouží. V momentě, kdy vám přestane držet, vyměňte ji za jinou, ať si můžete sport užívat bez starostí.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

28.06.2018 - 13:27

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám