Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Představení metody Big Mind

Lidstvo si od nepaměti klade otázky po smyslu své existence. Z této touhy porozumět světu a svému životu vznikla celá řada tradic a škol, které přinášejí svou odpověď. Podobně jako se vyvíjí lidská společnost a chápání principů materiální reality, vyvíjí se také přístup k realitě vnitřní. V posledních několika desetiletích je v důsledku globálního prolínání a sdílení poznání formován nový integrující přístup nahlížení těchto zásadních otázek. Do této kategorie patří také metoda Big Mind, kterou založil americký zenový mistr D. Genpo Merzel Roshi.

Jedná se o komplexní, ověřenou a bezpečnou metodu, která unikátním a jednoduchým způsobem účastníkům zprostředkovává osobní transformující zkušenosti, které se tradičně dostavují po mnoha letech intenzivní praxe a které mají potenciál podstatně zlepšovat psychický, emocionální a duchovní život. Vlivný americký filozof Ken Wilber označil Big Mind proces za prokazatelně ten nejdůležitější původní objev v posledních dvou stoletích budhismu.

 Jak Big Mind proces funguje?

Jedním ze základních principů, který v lidské psychice pracuje, je identifikace neboli ztotožňování. Ačkoliv se na první pohled může zdát, že identita jedince je fixní, pokud ji podrobíme zkoumání, zjistíme, že tomu tak není. Naše identifikace – neboli náš subjektivní pocit prožívání sama sebe – podléhá změně. Když se individuální psychika zdravě rozvíjí, tak do sebe zahrnuje, identifikuje se se stále větším množstvím perspektiv (jako například vývojová světonázorová sekvence: egocentrická – etnocentrická – světověcentrická – kosmocentrická) a také do sebe reintegruje stále více psychického stínového materiálu, který byl v minulosti vytlačen z proudu hlavní identity do formy druhé osoby (kde se potom projevuje jako projekce) nebo až do třetí osoby (kde se projevuje jako přitažlivost či averze ke specifickým, rezonujícím, externím fenoménům), čímž získává širší paletu možností, jak jednat a tvořit.

Významným objevem, na základě kterého pracuje také Big Mind proces, je skutečnost, že lidská psychika má schopnost svou běžnou identifikaci měnit. Tak se tedy mohou účastníci pod vedením facilitátora podívat sami na sebe a na svět z různých perspektiv, které jsou vlastní rozličným specifickým částem nebo procesům našeho já. Může se jednat o určité vývojové struktury já skrze které dochází k interpretaci reality a které zrají od sebestřednosti do moudrosti a soucitu. Nebo o části potlačené v psychickém stínu. Dále o klíčové funkční procesy, jejichž zvědomění často přináší porozumění reaktivním vzorců chování. V neposlední řadě je možné změnit identifikaci a tedy se ztotožnit s tím, co lidské já přesahuje a v zenu bývá nazýváno jako nejá, pravé Já, osvícení, Absolutno nebo zen.

Takováto praxe podstatným způsobem prohlubuje a zefektivňuje cestu k naplnění individuálního potenciálu, k osobnímu štěstí a ke skutečné svobodě.

K tradičním pilířům zenové praxe, kterými jsou zejména meditace zazen a studium koanů (paradoxních hádanek, které nemají řešení v rovině konceptuální, logické, racionální a lineární reality, ale pouze po změně identifikace do jiné úrovně vědomí či reality a kterými zenový mistr testuje stupeň realizace žáka) tak v 21. století přibývá další velmi účinný nástroj – Big Mind proces.

D. Genpo Merzel Roshi je jeden z prvních zápaďanů, který úspěšně absolvoval kompletní zenový výcvik pod vedením japonského mistra. Vystudoval pedagogickou fakultu USC. Za více než 40 let jeho aktivní činnosti prošlo jeho výcviky tisíce lidí po celém světě. V roce 1999 vytvořil Big Mind proces, který v sobě zahrnuje pravou esenci zenu a současné západní psychologické poznatky. Je autorem 6 knih přeložených do mnoha světových jazyků včetně populární knihy Big Mind/Big Heart: Finding Your Way a jeho zatím poslední publikace The Fool Who Thought He Was God, která vyšla v roce 2013.

Do České republiky přijíždí zenový mistr D. Genpo Merzel Roshi, držitel linie v tradicích Soto a Rinzai a zakladatel moderní metody rozvoje osobnosti Big Mind. V neděli 14. září proběhne v Praze celodenní seminář přístupný pro širokou veřejnost.

Čas a místo konání semináře Big Mind – Setkání se skutečným zenovým mistrem:

Neděle, 14. září 2014, 9:30 – 18:00

Voršilská 14, Praha 1

Seminář bude tlumočen do češtiny.

 

Web: http://www.bigmind.cz

Předprodej vstupenek: www.vstupenkov.cz

Kontakt: Jan Bičiště, tel.: 602 600 272, email: jan.biciste@bigmind.cz

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

12.09.2014 - 16:28

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám