Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jóga a lidé kolem ní

Možná se chodíte na jógu jen protahovat. Nebo posilovat, nebo si rovnat záda. V žádném případě se ale na lekcích jógy nemůžete vyhnout lidem. Jak si vybrat ideálního lektora?

Hlas

Někdy víc a někdy míň, na každé lekci ale strávíme nějaký čas se zavřenýma očima. Proto je hodně důležité, aby nám vyhovoval hlas člověka, který lekci vede. Stejně tak je samozřejmě zásadní, co lektor říká ‒ někteří jogíni jsou vysazení na veškeré zmínky o čakrách a duchovním obsahu, jiným naopak malé exkurzy do jógové filosofie dělají radost.

V mnoha studiích učí například hatha jógu několik různých lektorů. Nebojte se zkoušet a hledat si ten nejlepší projev pro své uši.

Tělo

Měl by se vám lektor jógy líbit? Po dobu lekce, kdy oči zavřené nemáte, je samozřejmě důležité vidět něco oku lahodícího. Někoho může superohebná lektorka s nohou za hlavou i v tramvaji trochu frustrovat: Vždyť do téhle podoby se já nikdy nedostanu. Pozitivní mysli naopak taková předloha může nabíjet. Zlepšení na józe přichází docela rychle a bůhví kam se může až táhnout!

Zdůrazňujeme to často, ale je to opravdu důležité: pokud vám lektor/ka „nevoní“, nepřemáhejte se. Stejně tak pokud je na váš vkus lekce příliš plná nebo ve studiu příliš silně voní aromalampa. Něco se dá snadno vyřešit, něčemu je lepší ustoupit.

Důležité maličkosti

Někteří lektoři si na svých lekcích vyvinou drobné rituály, návyky, promluvy, čas a délku meditace. Vyplácí se tomu věnovat velkou pozornost, protože právě takové drobnosti mohou rozhodovat o tom, jestli se cvičící na lekci ještě vrátí. Autorka tohoto článku zažila wow-moment na jedné lekci relaxační jógy. Lektorka Kristýna při závěrečné šavásaně všechny obešla, se souhlasem nanesla trochu olejíčku na zápěstí a jemným symetrickým tlakem pomohla otevřít ramena. Právě tohle gesto, nenásilné a přitom přinášející tolik uvolnění a extra kyslíku do plic, mě od té doby na lekci přitáhlo už mnohokrát znovu.

Vy a hatha jóga

Máte jasné představy o tom, jak by se lekce měly vést? Cítíte touhu předávat svou osobní jógovou moudrost ostatním? Chybí vám mnohem víc vědomostí z filosofie, anatomie, znalosti kořenů jógy? Přihlaste se na kurz pro učitele hatha jógy se začátkem v březnu 2019. Nemusíte ani nutně týden po jeho skončení vypisovat lekce. Může to být jen takový sebevzdělávací půlrok pro jógovou duši…

Těší se na vás Jana Smažíková a její tým z Yogacentra!

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

15.10.2018 - 09:26

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám