Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jóga pro fascie: roztáhněte křídla

Připadáte si věčně ztuhlí, zkrácení a skuhráte na bolest zad? Pravděpodobně pracujete v kanceláři. Nad papíry netrpí jen svaly a klouby ‒ zabrat dostávají taky fascie. Jak se ale taková věc vůbec protahuje?

Pomerančová kůže

Fascie (česky povázka!) obaluje všechny svaly, klouby i další orgány v těle. Někteří ji přirovnávají k bílým vláknům pod kůrou pomeranče, jiní odkazují na fascie viditelné při zpracovávání hovězího na guláš ‒ souvislá bílá nebo nažloutlá vrstva překrývající veškerou svalovou tkáň. Na horní polovině těla se potkává povrchová fascie hrudní a zádová. „Fascie chrání svaly i všechny orgány před vnějším porušením a umožňuje svalům ‚klouzat‘ po sobě. Rovněž může zabránit přenosu zánětů po těle“, vysvětluje lektorka jógy pro fascie Jana Smažíková.

Proč se tedy o fasciích více nemluví? K nám se zmínky o důležitosti fascií dostaly až v posledních letech. Právě jóga je ale soubor skvělých technik, jak fascie protáhnout a posílit, a tím velmi prospět celému organismu.

Od krku dolů

Na začátku článku jsme zmiňovali problémy s horní polovinou těla. Právě na velmi namáhaný krk a ramena, a také na fasciální soustavu paží a hrudníku se zaměří červnový workshop Jógy pro fascie v Yogacentru Holešovice. Jóga pro fascie je určitým mezikrokem mezi hatha jógou a jin jógou ‒ každá ásana se drží na několik dechů, ne ale tolik minut, jako při jinové praxi. Na workshopu také využijeme všemožné pomůcky, bolstery, cihličky, ale i některé neobvyklé, třeba tenisáky v ponožce! Druhý den se budete cítit, jako by vám narostla křídla 🙂

Na workshop se přihlašujte na webu Yogacentra. Cyklus jógy pro fascie navazuje volně, i druhý díl tedy může být váš první! Po létě nás pak čeká díl třetí ‒ protažení postranní části těla a díl čtvrtý ‒ spirální linie.

Těšíme se na vás a vaše fascie v Yogacentru!

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

31.05.2018 - 11:13

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám