Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Horká jóga, jóga v horku…

Zní to zvláštně, ale v létě se dá docela snadno přibrat. Sice se neobalujeme protimrazovou tukovou ochranou, ale všude je spousta drinků s deštníčkem, zmrzliny a neodolatelně voňavých grilovaných pochoutek. Vzhledem k tomu, jaké bývá horko, se moc nechce běhat a provozovat náročné aktivity ‒ pobyt na koupališti taky nebývá moc aerobní. Dá se v létě třeba… jógovat?

Jóga je nej

Na webu o józe byste asi jiný článek nečekali. Pro doporučení jógy na léto ale máme silné argumenty. Velikou výhodou jógy je, že můžete cvičit kdykoliv a kdekoliv. Tedy i tam a tehdy, kde a kdy takové horko není. Ráno tři pozdravy slunci? Přes den krátká pránájáma? Večer to, na co si vzpomenete z hatha jógy? Není potřeba podávat velké výkony, důležitá je pravidelnost.

Jóga, záda a břicho

Opakování je matka moudrosti: jóga je skvělá proti bolesti zad, a ty se neptají, jaké je roční období. Protahuje mezilopatkové svaly, cvičí se svaly mezižeberními, obsahuje rotace a trochu posilování s vlastní vahou. Pokud jste aspoň někdy chodili na jógu pravidelně, sami víte, jak rychle se člověk zlepší ‒ už v řádu týdnů je změna na vzhledu znát. Najednou dosáhneme, ohneme se a skloníme mnohem dál. Posílené břicho a narovnaná záda ze správného dýchání vypadají navenek mnohem lépe, i kdyby člověk náhodou na kilogramy vlastně až tak moc nezhubnul. 

Nádech, výdech a tak pořád dokola

Horko určitě nebrání ani dýchání. Zažili jste někdy opravdu výživné dechové cvičení? Na zádových svalech i dalších svalech trupu se to pěkně pozná. Dech posiluje hluboké svaly, vyfukuje z těla toxiny a významně ulevuje od stresu.

Jak jógovat?

Rozvrhy jógových center bývají přes léto omezené, ale obvykle se tam nějaké ty podvečerní nebo ranní lekce najdou. Můžete také vyhledávat venkovní lekce v parcích nebo zkusit nějaký jógový víkend či týden. Každopádně ale kdykoliv můžete prostě usednout na rozloženou jógamatku a chvíli jen tak dýchat. V jakémkoli počasí, v jakémkoli horku a skoro kdekoliv…

 

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

31.07.2018 - 10:25

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám