Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Buddhistické svátky a festivaly

mni__i_IIJe mnoho speciálních a významných dnů, které se v Buddhistických zemích oslavují. Většinou jsou také hodně kulturní a nemají tudíž zase až tak velký význam pro naši západní kulturu. Jako například svátky narození bodhisattvů v mahajánové tradici, oslavy Nového roku a jiná významná data v buddhistickém kalendáři.

Nejvýznamnější oslavou je sakha, která připadá na každý květnový úplněk. Tento den se nazývá „Buddhovým dnem” a je oslavován po celém světě  ve všech buddhistických zemích a tradicích. Slaví se většinou několik dní.

Buddhistické festivaly jsou vždy velmi veselé plné různých zábavných aktivit. Nejdůležitějším programem pro tuto oslavu je návštěva kláštera, kde laická veřejnost nabídne jídlo mnichům a mniškám, přijímá osm etických rozhodnutí a zúčastní se přednesů na téma Dhammy (Buddhova učení).

Odpoledne nabídnou laici většinou jídlo chudým pro získávání dobrých zásluh a pro dobro ostatním. Večer se konají obřady, recitace a meditace u Bodhi stromu a svatých stup. Program je zakončen karnevalovým průvodem, který trvá celou noc a prochází se od vesnice k vesnici. Častým zvykem je též vypouštění zvířat (hlavně ptáků) na svobodu.

jogamagazin-Vesak_in_SriLanka_2Upósatha (doslova „půst, den půstu”) je buddhistický svátek, připadající na dny úplňku, novu, 1. a 3. měsíční čtvrti. Svátek Upósathaje důležitý pro théravádový buddhismus, v mahájánových zemích má jen okrajový význam.

Svátky Uposatha, které připadají na den úplňku a novu jsou významnější než dny 1. a 3. Měsíční čtvrti. V těchto dnech mniši a mnišky recitují Patimokkhu, řádová pravidla obsažená ve vinaji, meditují většinu část noci a pořádají programy pro laickou veřejnost.

Laici se během svátku řídí Osmi pravidly jednání (attha-síla), které slouží jako podpora jejich meditační praxe a jako způsob, jak podpořit odhodlání následovat Buddhovo učení. Navštěvují také místní kláštery, aby vyslechli přednášení Dhammy a věnovali se zde meditaci.

Attha-síla osm rozhodnutí zdržování se :

1. zabíjení živých bytostí

2. braní nedarováno

3. sexuálního chování – (celibát)

4. lhaní, hrubé a zra?ující mluvy

5. požívání opojných látek

6. požívání jídla po poledni

7. zdržení se tance, zpěvu hudby a jiných zábavných představeních, používání voňavek, líčidel, ozdob, šperků, krásných oděvů, atd.

8. používání luxusních lůžek

 

Zvlášťdůležité svátky

jogamagazin-slon__k_pot__et__Některé svátky Upósatha mají zvláštní význam v buddhistickém kalendáři. Na tento rok připadají následující data:

Magha Púja – 28.února – někdy také nazýván „Den Sanghy”, upomíná na spontánní shromáždění 1250 Arahantů  před Buddhou. Při této příležitosti Buddha pronesl shrnutí nejdůležitéjších bodů svého učení (Óváda-patimokkha gatha).

Vesakha Púja – 28.května – také nazývaný „Den Buddhy”. Připomíná jeho narození, Osvobození a odchod do parinibbany.

Asalha Púja 26.července „Den Dhammy” upomíná na první Buddhovu řeč v Gazelím parku u Varanasi („Rozpravu o roztočení kola Nauky”, Dhamma Cakkapavattanna sutta). Následující den začíná 3 měsíční období deštů (vasa)

Den Pavarana 23.října – označuje konec období dešťů. Následující měsíc bývají mnichům  při obřadu kathina darována nová roucha.

Sabbesattebhavantu sukhitatta

Bh.Visuddhi

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

07.03.2010 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám