Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Sundo: umění taoistických poustevníků

IMG_1516sundo

Podivuhodný příběh

Chcete se dotknout tajemství taoistických poustevníků, kteří žijí v horách pod širým nebem a veškerý čas věnují nejzazšímu poznání života, poznání Tao? Tito poustevníci předávají své učení jen z učitele na žáka, děje se tak po tisíce let a pramálo se starají o šíření své pravdy mezi lidi. Teď však máme možnost jejich umění poznat pomocí sundo (kouksundo).  Stala se totiž překvapivá a málo pravděpodobná věc. V roce 1967 sestoupil z korejských hor poustevník Chung San a prohlásil, že ho jeho učitel Chung Woon požádal, aby předal sundo veřejnosti. Chung San výzvu přijal a výsledek jeho snahy je nám dostupný. 

Jak tedy sundo vypadá? 

Sundo je praktické cvičení, které pomocí kultivace životní síly Ki vede k pochopení Tao, k pochopení podstaty života a existence.  Zpočátku však nic o Ki ani o Tao vědět nepotřebujeme, jedná se o cvičení, které přináší zdraví tělu a mír duši. To je jen počátek, ale pro nás pochopitelně velmi důležitý až zásadní.  Konkrétně je sundo založeno jak na pozicích, tak na dechovém cvičení, zahrnuje strečink, meditaci, pohybové sestavy i lehké posilování.

Přináší sundo do naší země něco nového?

Ano, opravdu přináší. Setkáváme se s nesmírně propracovaným a komplexním systémem s překvapivou účinností. Hlavně však cítíme dotyk s živou tradicí. Nejedná se o nějaký další aspekt jógy, ale o původní cvičení, které taoističtí mudrci rozvíjeli po doslova tisíce let a my ho máme předloženo v čisté, nezkreslené podobě. Sundo není upraveno, aby se stalo módní záležitostí, naopak si střeží svoji pravdivost a tradici. Neexistují manuály ani učebnice, neexistují výukové filmy …

DSC01800

Sundo je jako školní výuka

Jednou z podivuhodných věcí je, jak sundo adepta vede od jedné sestavy ke druhé. Je to zcela tak jako ve škole: po absolvování první třídy vstoupíte do druhé a žádnou další třídu nezvládnete bez té předchozí. První stupeň vám zabere pravděpodobně jeden rok. Než dosáhnete mistrovské úrovně, projdete více než třiceti sestavami, a to je teprve začátek.  Ano, jedná se o pomalou cestu, ale s jasnými postupnými výsledky. Tyto výsledky se neprojeví v nějakých mystických konstrukcích a představách, ale v praktickém každodenním životě. Sundo vás naučí jak chodit, sedět, spát, jíst, pít, dýchat a jak se na komplikovaný svět dívat s optimismem.

Je sundo pro každého?

Sundo určitě pro každého není. Určitě každému dokáže pomoci, ale… ale jen těm, kteří ho budou cvičit. A mnozí z nás jsou zhýčkaní, chceme věci rychlé, instantní, zázračné a hezky zabalené. Sundo zázračné je, ale ten zázrak musíme vyrobit naším cvičením sami. Pochopitelně, že jinak to nejde, ale to většinou nevíme. Pokud je sundo lepší než ostatní cesty (taichi, jóga, chi kung atd.), tak hlavně v tom, že po nás požaduje hodně cvičení, hodně osobní snahy, a pak vše pochopitelně funguje.

Sundo se cvičí v Praze (Fit Family, Praha 4), v Mladé Boleslavi (hotel Galatea****), v retreat sundo centru nedaleko Bezdězu, na stážích, seminářích atd., vše naleznete na adrese www.sundo.cz.

Vrcholná událost

Na přelomu ledna a února 2016 přijede do České republiky mistr Hyunmoon Kim, jedna z největších autorit sundo na světě, žák Chung Sana. Nenechte si tuto věc ujít, ať už chcete sundo cvičit, nebo si jen přejete dozvědět se více o síle Ki, filosofii taoismu a umění poustevníků v horách. Setkejte se s mistrem, který celým svým životem reprezentuje taoismus. Moc takových mistrů u nás nepotkáte. Šanci máte 30. ledna v Brně nebo 31. ledna v Praze, případně na retreatu 4. – 7. února 2016. Všechny informace naleznete opět na  www.sundo.cz

Tao

Jak je psáno v knize Tao Te Ting: „Tao, co se dá povědět slovy, již není to věčné Tao…“. Sundo je nástroj k pochopení Tao pomocí praktického cvičení. Pokud chcete vědět více, přijďte si zacvičit anebo alespoň potkat mistra Kima.

RNDr. Karel Pátek, CSc

Centrum  sundo pro Českou republiku

 

Komentáře (0)
Karel Pátek

Jsem vedoucím Centra sundo pro Českou republiku. Mám přes 40 let zkušeností s východními systémy a především s aikidem, které jsem na začátku devadesátých let pomáhal do Čech dostat a rozvinout, nyní mám svůj aikidoklub a školu pro děti i dospělé. V současné době propaguji sundo, taoistickou jógu či horský taoismus. Jedná se o rozsáhlý systém praktického cvičení, které nám na začátku posiluje tělo, dodá pružnost, zpevní zdraví a přinese pocit mládí. Po čase sundo přinese i duchovní růst, osobní transformaci a snad i pochopení tajemství života. Sundo je velmi tradiční umění staré 9700 let, a v naší době bylo znovu odkryto veřejnosti poustevníkem Chung Sanem. Chung San sestoupil z korejských hor v roce 1967 a vychoval několik mistrů, na jednoho z nich- mistra Hyunmoon Kima- jsme navázáni. Sundo mění prostřednictvím pozic, pohybu a dechových cvičení naše tělo, a proto není rychlou cestou. Současně nám však rychle přináší užitek i v běžném životě. Mým učitelem je associated master Ron Catabia ze školy mistra Hyunmoon Kima. Pro rozvoj sunda pořádáme pravidelná cvičení v Praze a v retreat centru Žďár, dále semináře pod mým vedením a nejméně jednou ročně velkou stáž či retreat s vrcholnými učiteli sundo na světě. Původním vzděláním jsem fyzik s tituly RNDr., CSc., proto mám šanci při studiu duchovních systému použít i kritické myšlení a spojit západní a východní pohled na svět.

07.01.2016 - 13:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám