Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Návod na skvělý start

Před chvílí odbyla půlnoc a „dnes“ už se jako zázrakem proměnilo v zítřek. A pak že se nedá cestovat v čase! Přítomnost se slila s budoucností a já tady mezi nimi povlávám jako pírko vznášející se se vší lehkostí a bezstarostností ve vzduchu právě se probouzejícího nového dne. Co asi ten další přinese? Jaké příležitosti, zážitky, setkání, náhody, záblesky, rozpomenutí, rozhodnutí… Je to jako rozbalit velkou krabici, co jsme našli pod vánočním stromkem… Máme jenom obrovskou radost, nadšení, i když vůbec nevíme, co se v ní ukrývá. Tušíme, že to bude něco mimořádného. Něco, co nám vyrazí dech… A tak si pohrávám s představami a myšlenkami, že je vlastně skvělé takhle přistupovat ke každému novému dni. Ano, je jako krabice plná překvapení v tom nejlepším slova smyslu. Jaké jiné překvapení může být, než to nejlepší? Jasně, že to nejlepší! Překvapení je přece vždycky skvělé. Já osobně mám moc ráda překvapení. Vytrhne nás z běžnosti a očekávaného a už to samo o sobě baví. A tak, už teď, i když ten nový dnešek je ještě se svými pouhými 30ti minutami života holé novorozeně, ho z vesela vítám s otevřenou náručí a těším se na všechno, co spolu s ním přichází.

Ano, každý nový den vítám s úsměvem a díkem za to, že ke mně přišel, že mám další možnost tolik toho poznat, udělat, vidět, ochutnat… Není to zázrak? Je! Nechci ztratit ani minutu a zachytit všechno, co můžu. Je to dar, je to příležitost. Vidíte, pro chmury, smutky, strachy a obavy není místo. Stačí si to uvědomit. Také se mi stane, že se probudím a jen co zapnu svojí mysl a trochu si uvědomím, že jsem se probrala, hop! Skočí na mě negativní nálada, stres, obavy ze všeho možného. Jasně, na každého z nás čekají stále ve střehu nějaké ty nástrahy. Ať už stres v práci, ve vztahu, finanční nebo jakýkoliv jiný. Ono, mysl si toho na nás dovede pohotově vyprojektovat docela dost… Účelem je pěkně vystrašit a zahnat do kouta. A v tom momentě mám na vybranou, buď mě to začne sžírat a já se scvrknu na malinkou tečku na polštáři a nebo si to uvědomím hned v prvním okamžiku. Že o tohle tu nejde. Že to nejsem doopravdy já. Že to je jenom něco zvenčí, co se stejně vyřeší. Ale kvůli tomu jsem se rozhodně nenarodila, ani neprobudila do dalšího krásného dne. Ať už je to cokoliv, v tu chvíli si to můžu představit třeba jako dřez plný špinavého nádobí. Taky se umyje. To je přece jasné. Ale proč bych měla myslet na dřez plný špinavého nádobí po ránu, když vím, že se umyje? Zbytečnost, ne? Nad tím není třeba přemýšlet a ztrácet čas… Vím, že to udělám. A rozhodně to nádobí umyju snadněji, rychleji a dřív, když budu pozitivně naladěná.

Návod na skvělý start

Takže než udělám cokoliv dalšího, když na mě hned po probuzení udeří stres, znovu pěkně zavřu oči a zkusím to znovu. Takže… Jako že se teprve probouzím… První, co udělám je, že poděkuju za další nový den. Poděkuju, že můžu otevřít oči a do něčeho se pustit. Oprava: pustit se do čehokoliv chci. Ano, je přece na mě, do čeho se pustím (třeba z vesela do toho nádobí). A už tahle myšlenka vmžiku vystřídá ten najíždějící nepříjemný pocit, který by zastínil půvab toho rána jako temný mrak. Místo svíravého pocitu a úzkosti v oblasti žaludku pocítím slunce v oblasti srdce a můj obličej na to reaguje úsměvem i když mám oči stále ještě zavřené. Jaký účinný lék, tyhle hrátky s myslí! Dodá okamžitě tolik energie, že můžete doslova hory přenášet a co je proti tomu trocha toho nádobí, jestli nějaké od večera zbylo. Hračka. A nenechte se mýlit, tenhle zdánlivě zdlouhavý proces může trvat jen pár vteřin. Jasně, jestli máte víc času, tím líp. Pozitivní energie a myšlenky ještě nikomu neublížily. Tenhle sluníčkový start se může praktikovat každý běžný den, i když máte hodně naspěch. Kdykoliv, kdekoliv. Dávkování bez předpisu. Jednoduše co kdo snese. A čím víc, tím líp a taky častěji. Ideálně každé ráno. Schválně, vyzkoušejte třeba jeden týden. Sami uvidíte ten rozdíl. Když praktikuju, sama jen žasnu, čím vším mě potom den obdaří… Věci jdou snáz, jakoby mávnutím kouzelného proutku a celý den je naplněný vším, co mi dělá radost. Když pak usínám, mám pocit, že jsem prožila celý rok a ne jen jeden den.

Komentáře (0)
Katy Yaksha

Katy Yaksha, autorka článků z blogu „Na cestě aneb celým širým Vesmírem ukrytým ve všedních maličkostech“. Psaní je jejím velkým koníčkem. Je pro ni tak přirozené, jako samotné dýchání. Inspiruje se pozorováním maličkostí a detailů vždy a všude, obyčejnými i neobyčejnými zážitky z cest, ať už za hranicemi rodné vlasti, nebo za hranicemi vlastní mysli… Baví jí psát o všech krásách života, o náhodách, o myšlenkách… Sdílet postřehy, které mohou inspirovat další k radostnému vnímání každodenního života, k vděčnosti za vše, co máme a čím jsme obklopeni a motivovat v cestě za sny.

04.08.2013 - 21:21

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám