Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

6 věcí, které mají jóga a běhání společné

6 spojeni 04

Z pohledu jogína mi léta jóga a běh přišli jako dvě vzdálené činnosti – jemnost, radost, klid, vonné tyčinky, mantry  oproti rychlosti, soutěži, měření výkonu, propocenému triku a uřícenému obličeji. Jak tak postupně zažívám běh a seznamuji se s jeho – pro mě dříve skrytou – krásou i úsilím, sleduji mezi jógou a během více a více propojení, na které bych dříve nepomyslela. Přitom jsou tak jasná. Je milé uvědomit si, že není to či ono v nějaké kleci a objevit propojenost s jinou vášní.

Napadají mě tyto souhry:

1. Jednoduchost vybavení – jeden stavební  výchozí bod – boty pro běh a podložka pro jógu.  Stačí Vám jedna věc pro to, abyste mohli začít. Ať začnete s obyčejnou podložkou ze supermarketu nebo rovnou skvělou ekologickou, je to jedno. Stejně tak boty – kecky nebo značkové botky. Oboje vás postupně přesune buď směrem nahoru nebo dolů ;-).I když jistě mě tu zdatní běžci napomenou, že právě pořádné boty jsou základ. Ano jsou, ale zkusit to můžete i bez i nich, i když ten první zážitek nebude třeba tak pohodlný jako se super botkama.

2. Prostor – provozovat běh či jógu můžete kdekoliv – i v bytě se dá běhat…při nejmenším za dětmi nebo domácím zvířetem 😉 a jógovat v parku, na letišti či hoře je dnes už úplně přirozené ;-). Prostor tedy ani v jednom případě není omezující prvek, naopak cennou svobodou.

3. Čas  – ať běžíte 10 min či hodinu, hlavní je něco udělat. Stejně jako jóga – není třeba odcvičit hodinovou lekci, ale stačí udělat několik kol pozdravů slunci, nebo posedět v meditaci. Oběhnout dvorek a nebo Ladronku…je to na vás.

4. Svačinu odložit – stejně jako u jógy je doporučeno před ní nejíst, u běhu se to hodí taktéž. Pak se stačí jen rozhodnout, zda dnes poběžím a nebo budu plout v ásanách.

5. Hudba – pustit či nepustit…volba je na vás jak u jógy, tak běhu. Někomu sedne užít si ruch přírody, někdo se rád oddá emocím hudebním. U obou aktivit je to individuální, ale zároveň možné.

6. Dech – lahodný nádech a výdech, který ozdobíte o jógovou ásanu, někdy ho nevnímáte a až příliš se soustředíte…možná v ásaně zadržíte dech. Když si to uvědomíte, urputnost pak povolíte. U běhu…pravidelný rytmus nádechu a výdechu je opravdu nutnost. Vynecháte ho a nepříjemnosti začínají. Dech je společný jmenovatel pro obě aktivity a jeho významnost v životě obecně není třeba dokládat.

Jak pravý Sakyong Miphan (zkušený běžec a duchovní vůdce): Život je dech. Dech je život.

6 spojeni 02

Sdílejte i Vy, čím je jóga a běh společné pro Vás

Je toho jistě více, v čem se činnosti prolínají. Postupně se člověku vyjasňují. Určitě napadá i Vás samotné nejedno prolnutí. Sdílejte ho s ostatními v komentářích.

6 spojeni 01

 

Komentáře (0)
Petra Šlechtická

Zakladatelka Yogapoint.cz - nezávislý rozcestník ve světě jógy a zdravého životního stylu.

Petra je nadšenou praktikantkou a lektorkou restorativní jógy a inspiruje skrze blogUmění odpočinku.

22.07.2015 - 11:09

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám