Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Kouzlo uzavřených jógových lekcí

lekce_jogy

Jóga, jakoby již byla všude kolem nás. Chcete-li ji cvičit, máte pestrou škálu možností. Různé styly, náročnost, lektoři, prostředí či denní doba. Najít lekci, která bude vaším šálkem čaje, může chvilku trvat. Nezbývá, než zkoušet. A pozorovat, co vám dělá dobře.

Nejčastějším modelem jsou otevřené lekce, kam po předchozí rezervaci nebo rovnou z ulice může přijít každý.

Některá studia však nabízejí také uzavřené kurzy jógy. Jedná se o lekce určené po dané časové období pro stále stejnou skupinu lidí. Například 10ti týdenní kurz Aby záda nebolela nebo Kurz jógové terapie. Většinou si zaplatíte celý cyklus předem a scházíte se pravidelně ve stejném složení po stanovený počet týdnů. Takováto jógová skupina může být něčím mnohem víc, než setkáním lidí na 90 minut v sále za účelem protažení těla. Může se pro vás stát oázou klidu a podpůrným prostředím, může vám otevírat neznámé obzory, nabízet nové vztahy, inspirovat vás.

Zvolíte-li si uzavřený kurz, v němž se setkávají víceméně stále stejní lidé, tak pro vás na mnoha úrovních bude takové seskupení přínosem.

Mezi hlavní přínosy uzavřených kurzů jógy řadím tyto:

Tapas

Někdy prší. Nebo máte špatnou náladu. Jindy moc práce či starosti. Nebo se vám prostě jen nechce. Všichni to občas známe. Předplacený kurz vám pomůže sebrat se a jít cvičit už jen tím, že máte permanentku. Když nic jiného, je škoda nechat lekci propadnout. Přijít o peníze. A tak někde ze dna vylovíte zbytek své vůle a disciplíny, sbalíte tepláky a vyrazíte. A to nejtěžší je za vámi. Pak už vás čeká jen hrdost na sebe sama a euforie.

Známé tváře

Je krásné přicházet každý týden mezi lidi, co znáte. Víte, že vedle vás sedí Pavla s velkými ňadry, proti vám Lucka tenká jako proutek, s obří skoliózou na zádech, u okna bývá Martina se svými pár kily navíc a na druhé straně hypermobilní Eva. Upovídaná Katka s bolavými koleny je vždy vpředu a úplně tichý, stydlivý Tomáš v poslední řadě. Víte, kdo vás na lekci čeká. Nemáte komplexy ze strachu, že přijdou samé dvacítky s postavou modelky a pružností cirkusáka. Můžete být sami sebou. A s důvěrou se stát součástí celku.

Přátelství

Po pár týdnech zjistíte, že jsou to všechno skvělé ženské, bezva chlapi. Ani se nenadějete a před lekcí či po ní si vyměňujete recepty, klábosíte o dětech, radíte si, jak na chřipku a před Vánocemi se všichni sejdete v kavárně. Nebo si v létě domluvíte venkovní lekci u někoho na zahradě. A piknik k tomu. Do života vám vstoupí noví přátelé nebo jen zajímaví známí, kteří vám ukazují jiné životní cesty, než ty, po nichž běžně chodíte.

Stud

Ten odhodíte. Protože je všechny brzy tak nějak znáte. Je vám s nimi fajn. Tak proč se stydět? Můžete se snáze uvolnit. Není vám trapně, když náhodou z pozice spadnete, nebo se zpotíte i v rozkroku. A tak se lépe ponoříte do svého těla, naladíte se na něj, dáte mu, co potřebuje. Můžete být jen sami za sebe, nesrovnávat se.

Atmosféra

Vaše skupina si brzy vytvoří svou vlastní dynamiku. Možná budete cvičit v úplném tichu, jak se říká, že je pro jógu nejlepší. Anebo budete vzájemně vtipkovat a propukávat v salvy smíchu a bude vám všem úžasně. Stanete se součástí něčeho, co se dá snadno přirovnat k podpůrné skupině. I vy budete na atmosféře v sále mít velký podíl. Náboj skupiny pro vás bude pohlazením. Věřím, že se vždy všude sejdou takoví lidé, kteří si mají co dát.

Těšení se

V jednu chvíli si uvědomíte, že na svou lekci jógy chodíte jako na terapii. Že je pro vás jóga a vaše jógová skupina balzámem na duši, světýlkem všedních dnů. Že se prostě pokaždé nefalšovaně těšíte!

Pokrok

A jelikož budete díky všemu výše zmíněnému chodit s láskou cvičit pravidelně, týden co týden, bude snadné na sobě začít pozorovat zlepšení. Najednou vidíte, že v pozici stromu už stojíte i se zavřenýma očima, váš záklon v pozici velblouda přestal dráždit vaši mysl a v trikonásaně jste v úklonu mnohem níž než dříve.

A máte radost!

A jste hrdí!

A proto příště určitě přijdete znovu. 

Nevýhody

I model uzavřených jógových lekcí má svá negativa. Mít předplacený vstup na mnoho týdnů předem může být svazující. Někdy zkrátka opravdu nemůžete přijít a lekce vám propadne.

Může se stát, že se ve skupině objeví někdo, kdo vám je opravdu nepříjemný, ať už svým projevem, tělesnou vůní nebo je výrazně pomalejší než zbytek skupiny a brzdí její vývoj.

Možná vám nebude vyhovovat vedení lektora a způsob jeho práce, jeho filozofie, přístup ke klientům. Permanentka pak bude přítěží.

Také se může stát, že zjistíte, že se před lidmi, jež potkáváte opakovaně, stydíte víc než před cizími, anonymními.

Anebo vás může rušit atmosféra skupiny – jste-li založením tichý introvert a chcete-li se při cvičení plně ponořit do sebe, ponesete nelibě vyrušování upovídaných spolu cvičících, kteří si neustále sdělují své dojmy.

A jak se tedy rozhodnout?

Vyzkoušet více modelů a jógových studií. Zjistit, co vám vyhovuje. Poznat lektora předem na jeho jednotlivé lekci a bude-li vám s ním dobře, je větší pravděpodobnost, že vás kurz nezklame. Pohoda v uzavřených jógových lekcích je do značné míry také o štěstí. Má zkušenost je však veskrze pozitivní.

 

 

Komentáře (0)
Michaela Levíčková

Provází lekcemi hatha jógy několik let ve svém studiu v Berouně. Miluje celý koncept jógy, který ji obohacuje na každodenní cestě k sobě sama. Jejím cílem je pootvírat příchozím dveře do světa jógy a pečovat o ně s láskou pro jejich rozvoj a odpočinek.

04.02.2015 - 08:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám